FNV KIEM

Eerste zzp baby even na middernacht verwacht

week 23 | 5-6-2008 | 12:55:03 | Redactie

De nieuwe zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen zonder personeel (zzp) treedt vannacht even na middernacht in werking, op 4 juni 2008. Voor de hoogzwangere zzp-vrouwen is het dus zaak de boel `op te houden' tot dat moment. Pas na middernacht begint het recht op een uitkering vanuit de Wet Zwangerschaps- en bevallingsuitkering Zelfstandigen.

Titia Sprey (38) is zzp'er en verwacht haar tweede kind. Ze was afgelopen zaterdag uitgerekend. "Ik hoop dat de baby nog even blijft zitten tot vannacht. Tien weken zwangerschapsuitkering is als zelfstandige toch mooi meegenomen. De vorige zwangerschap moest ik alles zelf betalen, want toen was de vorige regeling net vier weken daarvoor gestopt."

De eerste baby die binnen de nieuwe regeling geboren wordt en via www.fnv.nl/telewerken is gemeld, verwelkomt de FNV met een spiksplinternieuwe Bugaboo. Zijn de ouders van de baby nog geen lid, dan krijgen zij ook een jaar lang lidmaatschap van een van de FNV bonden voor zelfstandigen cadeau. Voor de honderd volgende zzp baby's ligt er een speciaal FNV-rompertje klaar.

De nieuwe wet regelt dat zelfstandigen zonder personeel en meewerkende partners recht hebben op een uitkering van minimaal 16 weken. De uitkering is afhankelijk van het inkomen het jaar ervoor en bedraagt maximaal het bruto minimumloon. Zelfstandigen betalen geen premie voor deze uitkering.

Zo'n vijf duizend zzp'ers maken naar verwachting per jaar gebruik van deze regeling. Dat aantal zal waarschijnlijk stijgen gezien de groei die de zelfstandigen zonder personeel doormaken. Afgelopen jaar steeg het aantal zzp'ers van 820 duizend naar 900 duizend.

In 2004 kwam de toenmalige zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen automatisch te vervallen, toen de WAZ werd afgeschaft. Vanaf dat moment heeft de FNV zich via een stevige lobby en ludieke acties hard gemaakt voor een nieuwe regeling. Zodat zelfstandige vrouwen onder vergelijkbare omstandigheden zwanger kunnen worden als vrouwen in loondienst. De rechtszaak om een nieuwe regeling met terugwerkende kracht tot stand te brengen heeft de FNV helaas verloren.