VVD


5-6-2008

"EU moet Piraterij in Somalië actief bestrijden"

Maaten roept EU op tot actie na besluit VN Veiligheidsraad

Maandagavond hebben de 15 leden van de VN Veiligheidsraad unaniem een resolutie goedgekeurd die buitenlandse overheden in staat stelt om met 'alle noodzakelijke middelen' de piraterij in Somalië te bestrijden. VVD-fractievoorzitter Jules Maaten heeft vandaag de Europese Raad gevraagd om het initiatief te nemen tot gezamenlijk optreden van de EU lidstaten.

Jules Maaten: "Er is een gemeenschappelijk Europees belang. De overgangsregering in het onstabiele Somalië heeft niet de middelen om de groeiende piraterij zelf tegen te gaan."

Maaten pleit ervoor dat de Europese Unie gezamenlijk schepen naar het land stuurt om internationale vaartuigen tegen de zwaarbewapende rovers te beschermen.

De resolutie van de VN Veiligheidsraad geeft landen voor de periode van zes maanden de mogelijkheid om in samenspraak met de Somalische regering actief piraterij te bestrijden en daartoe de territoriale wateren van Somalië binnen te gaan. Dit jaar alleen al vonden er al meer dan 12 aanvallen plaats van Somalische zwaar bewapende piraten op internationale handelsschepen.

Maaten maakt deel uit van de Commissie Buitenlandse Zaken in het Europees Parlement.

De tekst van de schriftelijke vragen:

Op 2 juni hebben de 15 leden van de VN Veiligheidsraad unaniem resolutie 1816 (2008) aangenomen waarin staat dat Staten de overgangsregering van Somalië kunnen bijstaan in de strijd tegen piraterij en gewapende overvallen.


1. Deelt de Raad de opvatting dat hier sprake is van een gemeenschappelijk Europees belang?


2. Voorziet de Raad gezamenlijke actie van de 27 lidstaten?