Gemeente Eindhoven

Persbericht 5 juni 2008, no. 156

Eenduidige, striktere regels voor ontheffing milieuzone Het College van burgemeester en wethouders van Eindhoven heeft besloten om vanaf 1 juli 2008 de regels voor een ontheffing milieuzonering aan te scherpen. Met ingang van die datum geldt in de vier Brabantse gemeenten Eindhoven, Breda, âs-Hertogenbosch en Tilburg hetzelfde, striktere ontheffingenbeleid voor de milieuzone. Dit beleid is een resultaat van overleg tussen het bedrijfsleven, vertegenwoordigd door EVO, Transport en Logistiek Nederland (TLN), Platform Detailhandel Nederland en de Centrale Vereniging voor de Ambulante handel, de B5-steden en de Provincie Noord-Brabant.

Sinds 1 juli 2007 heeft Eindhoven een milieuzone, waar alleen schone vrachtwagens mogen komen. Deze maatregel is onderdeel van het programma âLuchtkwaliteit en mobiliteitâ dat erop gericht is om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Vrachtwagens in het gebied binnen de âwesttangentâ worden nu al gecontroleerd op het bezit van een ontheffing. Chauffeurs zonder ontheffing kunnen vanaf 1 april 2008 rekenen op een boete van 150 euro.

Vanaf 1 juli gelden op hoofdlijnen de volgende spelregels voor het ontheffingenbeleid:

- maximaal 12 dagontheffingen per kalenderjaar per vrachtauto;
- dagontheffing kan eenvoudig via internet worden aangevraagd. Diegenen die niet in de gelegenheid zijn om via internet een dagontheffing aan te vragen, kunnen terecht bij een telefonisch loket;

- aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om â¬25,- leges te heffen voor een dagontheffing;

- invoering van een hardheidsclausule (een ondernemer kan bij de gemeente een beroep doen op deze clausule als hij vindt dat hij onevenredig wordt getroffen door de gevolgen van de milieuzone).

De gemeente Eindhoven heeft toezicht en handhaving in de milieuzone geleidelijk aangescherpt. In de startfase werden de chauffeurs van vrachtautoâs in de binnenstad geïnformeerd over de gevolgen van de milieuzone. Vervolgens was sprake van een ruimhartig ontheffingenbeleid (1 januari tot 1 juli 2008), waarbij iedere aanvraag voor een dagontheffing werd gehonoreerd. Deze mogelijkheid van het aanvragen van gratis dagontheffingen loopt tot 1 juli 2008.

Het gebied voor toezicht en handhaving wordt vooralsnog gehandhaafd op het gebied binnen de westtangent. Binnen enkele maanden besluit het college van B en W op grond van een onderzoek naar mogelijkheden van efficiëntere bevoorrading en afspraken met het bedrijfsleven over de definitieve begrenzing van de milieuzone.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00