Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 5 juni 2008

Kenmerk 092

Woningbouw voor studenten loopt achter Nieuwbouw huurwoningen op schema

De gemeente Amsterdam en de Amsterdamse corporaties stellen vast dat na één jaar `Bouwen aan de Stad' er op verschillende onderdelen sprake is van goede voortgang, zoals de bouw van sociale huurwoningen, maar dat er zorgen zijn over de productie van voldoende grote woningen en studentenwoningen in de stad. Dat bleek op een conferentie in Pakhuis de Zwijger op dinsdagavond 3 juni. Bouwen aan de Stad werd in november 2006 gesloten, een serie afspraken over nieuwbouwproductie, verkoop en aanbod van goedkope huurwoningen tot 2011.

De resultaten zijn positief als het gaat om de voorgenomen productie van sociale huurwoningen tot en met 2010. De inzet van de corporaties voor het middensegment ligt zelfs hoger dan is overeengekomen in Bouwen aan de Stad. De gemeente heeft wel zorgen over de voortgang van de bouw van grote woningen. Er zijn 1.500 nieuwe grote woningen in vier jaar afgesproken, de teller dreigt te blijven steken op ruim 1.200. Ook de bouw van studentenhuisvesting blijft vooralsnog achter bij de verwachtingen. De corporaties doen een uiterste inspanning om de ontbrekende grote woningen alsnog te gaan bouwen en de mogelijkheden te onderzoeken ook voor studentenhuisvesting meer te bouwen. Dit werd duidelijk op een bestuurdersconferentie met de verantwoordelijke wethouders Herrema en Van Poelgeest, corporatiedirecteuren, portefeuillehouders uit de stadsdelen en vertegenwoordigers van de Huurdersvereniging Amsterdam.

Nieuwbouw 2007 ­ 2010
In Bouwen aan de Stad is als doelstelling geformuleerd dat tussen 2007 en 2011 6.500 sociale huurwoningen en 1.600 middensegmentwoningen gebouwd zouden worden. De corporaties zetten veel hoger in: 22.667 woningen bouwen, waarvan 8.409 sociale huurwoningen en 6.500 middensegmentwoningen. De productiecijfers over 2006 en 2007 zijn redelijk goed, maar er zijn in 2008 nog te weinig nieuwe plannen in aanbouw genomen. Afgaand op het totale planaanbod verwachten gemeente en woningcorporaties wel dat een inhaalslag mogelijk is.

De doelstelling van 1.500 zorgwoningen wordt net niet gehaald (inzet van de corporaties is nu 1.490 woningen). Daarnaast zetten de corporaties in op de bouw van 1.208 grote sociale huurwoningen en 420 studentenwoningen. Die aantallen liggen onder de nagestreefde aantallen van respectievelijk 1.500 en 1.000. Met name bij grote woningen en studentenwoningen is dus extra inzet nodig.

Corporaties gaan ook werk maken van sociale koop voor het (lagere) middensegment. Partijen ramen dat tussen 2007 en 2011 zo'n 500 woningen `onder voorwaarden' worden verkocht. (De klant kan de woning dan met korting kopen. Indien de klant de woning wil doorverkopen, koopt de corporatie de woning terug. De winst wordt gedeeld tussen corporatie en klant). Sommige corporaties hebben al concrete projecten in voorbereiding.

Voordat die kunnen starten, zal de gemeente eerst enkele knelpunten rond erfpacht moeten oplossen. De gemeente heeft toegezegd dit te zullen doen.

Aanbiedingsafspraken
De aanbiedingsafspraken liggen behoorlijk goed op schema. De garantie dat jaarlijks 8.500 huurwoningen beschikbaar komen voor mensen met een inkomen tot de voormalige ziekenfondsgrens wordt waarschijnlijk gerealiseerd. Voor het eerste jaar, 2007, worden over het totaal van de drie marktgebieden waarin Amsterdam is opgedeeld de afgesproken percentages behaald. 66% (afspraak was 65% in vier jaar) werd toegewezen aan de laagste inkomens (de primaire doelgroep) en 86% (afspraak: 85% in vier jaar) aan de groep tot de voormalige ziekenfondsgrens. Van de drie marktgebieden afzonderlijk worden de percentages gehaald in gebied 2 en gebied 3. In gebied 1 blijven de percentages steken op respectievelijk 61% en 84%. Inzet is nu dat door labeling voor lagere inkomensgroepen over een periode van vier jaar het afgesproken percentage ook in gebied 1 zal worden gehaald. Tot nu toe was labeling nog slechts op beperkte schaal mogelijk.
Met Bouwen aan de Stad zijn er voor het eerst aanbiedingsafspraken tussen gemeente en corporaties gemaakt. Deze afspraken zijn in plaats van `kernvoorraadafspraken' gekomen. Die kernvoorraadafspraken hielden in dat ieder stadsdeel minimaal 25 % goedkope huurwoningen (maximale huur 520) moest hebben. De omvang van de kernvoorraad zegt weinig over de beschikbaarheid van die woningen. Voor de woningzoekende is het een grote verbetering dat er nu aanbiedingsafspraken zijn.

Verkoop Sociale Huurwoningen
Het ziet er naar uit dat de corporaties minder huurwoningen verkopen dan het maximum van 15.000 dat was toegestaan, namelijk 11.500 in vijf jaar tijd. In 2007 was 93 procent van de verkochte woningen bereikbaar voor de middeninkomens en 73 % voor de lagere middeninkomens.

Pb-092