Gemeente Heerlen

Jongerenteam nu ook voor WSW jongeren

De gemeenten van het Werkvoorzieningschap Oostelijk Zuid Limburg (WOZL, Parkstad Limburg, Nuth, Gulpen-Wittem, Valkenburg en Vaals) vinden de wachtlijsten voor mensen met een WSW-indicatie (Wet sociale werkvoorziening) onacceptabel hoog. Dat geldt zeker voor de 220 jongeren die nu ruim drie jaar moeten wachten op een geschikte werkplek. Een extra incidentele bijdrage van 1,2 miljoen euro van het rijk, wil het werkvoorzieningschap daarom inzetten om de wachtlijst aan te pakken. Ze wil dat doen door de werkwijze van het jongerenloket in Heerlen en Kerkrade te gaan hanteren.

De werkwijze van het jongerenteam is gebaseerd op integrale samenwerking van alle betrokken partners. Bij de WSW gaat het om de gemeenten, WOZL, CWI, UWV, MEE (voor begeleiding van mensen met een beperking), re-integratiebedrijven enz. Vanaf nu gaan al deze partners creatief om met de inzet van geldstromen en instrumenten. De gemeenten en het schap hebben daarin een regierol en zien erop toe dat WSW-jongeren ook daadwerkelijk hulp krijgen. Van wie, met welke middelen en op rekening van wie, maakt niet uit. De jongere staat centraal.

Wachtlijst
Jongeren op de wachtlijst komen meestal uit het speciaal onderwijs, bijvoorbeeld de Praktijkschool Parkstad Limburg. Vanwege hun beperkingen komen ze moeilijker aan de slag in een reguliere baan of kunnen die niet houden. In dat geval kunnen ze in aanmerking komen voor een WSW indicatie. In deze regio hebben we een onevenredig grote toestroom (ten opzichte van de rest van het land) van mensen die een Wsw indicatie aanvragen en krijgen. We krijgen voor veel minder mensen geld, dan dat we nodig hebben. Zo ontstaat een wachtlijst, die momenteel ruim drie jaar is. En dat terwijl het juist van groot belang is dat deze jongeren direct aan het werk gaan en niet thuis komen te zitten. Door de lange wachttijd verdwijnt de motivatie om te werken en de reden voor de WSW-indicering verergert in veel gevallen.

Werkgevers
Vanaf het begin staat het werken aan de arbeidsontwikkeling centraal. Dat gebeurt door creatief gebruik te maken van alle middelen en door het actief betrekken van de werkgevers. Ook is er veel aandacht voor de reguliere arbeidsmarkt. Werkplein Parkstad Limburg heeft veel contacten bij uiteenlopende bedrijven, in het midden- en kleinbedrijf, de detailhandel en bij het leer-werkloket. Bij al deze werkgevers vraagt zij aandacht voor het creëren van werkplekken voor jongeren met een WSW indicatie.

'Groeien'
Een persoonlijke aanpak is van groot belang. Daarom krijgt iedere jongere een vast aanspreekpunt. Namens de gemeente behartigt deze de belangen van de jongere en stippelt voor haar/hem een persoonlijk traject uit. De kwaliteit van de werkplek en van de begeleiding is voor de WSW jongeren van groot belang. Ze moeten vooral de kans krijgen om te 'groeien'. Sommige jongeren kunnen dan zelfs uitstromen bij de WSW en een reguliere baan aannemen. Dat schept dan weer ruimte voor anderen die blijvend een WSW-plek nodig hebben.