Ministerie van Defensie

05-06-2008 14:01

MARINEBEMANNING ONTSNAPT UIT DE DIEPTE

Hr.Ms. Dolfijn met de Russische 'Deep Sea Rescue Vessel' AS-34 - Foto: Defensie

De NAVO-oefening Bold Monarch 08 in het noordelijk deel van het Skagerrak bij Noorwegen is bijna ten einde. Deze grootste oefening op het gebied van onderzeebootveiligheid ter wereld bevatte een aantal spectaculaire onderdelen voor de deelnemende onderzeebootbemanningen. Dankzij de uitstekende weersomstandigheden kon vrijwel het gehele programma worden afgewerkt.

Sinds het ongeluk met de Russische onderzeeboot Koersk zijn marines wereldwijd zich nog beter bewust van de noodzaak om onderzeeboten veiliger te laten opereren en het onderzeebootpersoneel te trainen in veiligheids-en ontsnappingsprocedures.

Bemanningsleden van Hr.Ms. Dolfijn na hun 'ontsnapping' - Foto: Defensie

Tijdens Bold Monarch zakten drie onderzeeboten, uit Nederland, Noorwegen en uit Polen naar de zeebodem om te simuleren dat ze waren gezonken. Bemanningsleden van de onderzeeboot Hr.Ms Dolfijn voerden een succesvolle vrije ontsnapping uit vanaf een diepte van dertig meter. Een andere primeur voor de Dolfijn en zelfs voor de Nederlandse onderzeedienst was de koppeling van een Russisch reddingssysteem op tachtig meter diepte. Het gaat om de AS-34, een deep sea rescue vessel (DSRV) dat voor het eerst aan de oefening meedeed en voor het eerst aan een NAVO-onderzeeboot werd gekoppeld. Er zijn maar enkele van deze DSRV's op de wereld. Het zijn speciale, zeer geavanceerde mini-onderzeebootjes. Zij hebben tot doel bemanningen uit in nood verkerende onderzeeboten te halen.

Naast Hr.Ms. Dolfijn deden het amfibisch transportschip Hr.Ms. Rotterdam en het torpedowerkschip Hr.Ms. Mercuur aan Bold Monarch 08 mee.

Gerelateerde links:
Marine oefent realistische redding onderzeeboten