Gemeente Groningen

Geen excuses wethouder Verschuren aan bijstandsmoeders Wethouder Peter Verschuren gaat geen excuses maken voor zijn uitspraak dat prostitutie voor bijstandmoeders de enige oplossing is bij de werkleerplicht.

De raadsfractie van de VVD wilde excuses aan bijstandsmoeders en stelde raadsvragen. De VVD laakt de `op zijn zachtst gezegd nogal grove uitspraak' om van iedere bijstandsmoeder onder de 27 jaar `een potentiële prostituee' te maken. "Daarmee schoffeert hij deze moeders op een niet te misverstane wijze, omdat hij hen bij voorbaat buitenspel lijkt te zetten en kansloos acht voor een normale carrière." Maar volgens het college van burgemeester en wethouders geven Verschurens woorden geen reden voor excuses.

De wethouders deed zijn uitspraak op de officiële opening van het Werk & Onderzoekscentrum van DSW Stadspark tijdens een speeddebat over de werkleerplicht. Hij wees, antwoordt het college, op een onderzoek dat concludeert dat veel tienermoeders door de werkleerplicht zozeer verstrikt raken in een kluwen van problemen dat een baan of dagopleiding voorlopig volledig buiten beeld zijn.

"De wethouder stelde vervolgens dat de werkleerplicht voor hen rampzalig zal uitpakken", aldus het college. "Op de vraag van de gespreksleider wat dat concreet gaat betekenen voor die tienermoeders, sprak wethouder Verschuren zijn vrees uit voor een vlucht in de prostitutie." Volgens B&W concretiseerde hij daarmee zijn bezorgdheid over de mogelijkheid dat de invoering van de werkleerplicht kan leiden tot maatschappelijk ongewenste overlevingsstrategieën. "Overlevingsstrategieën", licht de wethouder toe, "die we als beschaafde samenleving niet wensen."

Het college heeft in februari van dit jaar op vragen van de SP al laten weten zorgen te hebben over invoering van de werkleerplicht voor jongeren. Met deze wet vervallen bijstandsuitkeringen voor jongeren tot 27 jaar. Volgens het college heeft Verschuren als collegelid zijn zorgen uitgesproken. "Ons college deelt die zorg en is van mening dat wethouders vanzelfsprekend enige mate van vrijheid hebben in het kiezen van de bewoordingen waarin ze hun mening geven."

Wethouder Verschuren zegt de VVD erkentelijk te zijn voor de vragen over zijn uitspraak. "Het is belangrijk dat er een maatschappelijk debat over de werkleerplicht komt."
Gepubliceerd op: donderdag 5 juni 2008
donderdag 5 juni 2008:
Geen excuses wethouder Verschuren aan bijstandsmoeders donderdag 5 juni 2008:
Miljoenen extra voor krachtwijken De Hoogte en Korrewegwijk
Gemeente wil in 2010 250 auto's op gas in de stad dinsdag 3 juni 2008: