5 j un 2008

Een Wagenings proefschrift heeft makers van vleesvervangers op het spoor gezet van goedkopere productieprocessen. Tegelijkertijd trok het fundamentele deel van het promotieonderzoek van ir. Cynthia Akkermans de aandacht van moleculaire wetenschappers die Alzheimer bestuderen.

âIk onderzocht hoe fibrillen ontstaanâ, zegt Akkermans, verbonden aan de leerstoelgroepen Proceskunde en Fysica en fysische chemie van levensmiddelen van Wageningen Universiteit. âDat zijn lange, draderige eiwitstructuren van enkele micrometers lang en enkele nanometers breed. Ze hebben wel iets weg van de fibrillen die ontstaan in de hersenen van Alzheimerpatiënten en die misschien de ziekte veroorzaken.â

De fibrillen die Akkermans onderzocht lijken ook op de microvezels in vlees. Makers van vleesvervangers zijn geïnteresseerd in technieken waarmee ze die vezels kunnen nabootsen. Akkermans vond zoân techniek. Ze splitste eiwitten in peptiden door verhitting in een aangezuurde oplossing, en plakte de peptiden vervolgens weer tot een draderige structuur.

âHet lukte me ook bij lagere temperaturen met een endoproteinase-enzymâ, zegt Akkermans. âDat betekent dat je deze vezels kunt produceren met minder energie. Dat is interessant voor de voedingsindustrie.â

De beste resultaten boekte Akkermans met soja-eiwitten en het wei-eiwit bèta-lactoglobuline. Op basis van die eiwitten werden de fibrillen het langst. Aardappeleiwit bleek niet zoân goede grondstof. âMet andere enzymen en iets andere procescondities is het misschien mogelijk om van aardappeleiwit, koolzaadeiwit of erwteneiwit ook lange fibrillen te makenâ, aldus Akkermans./ Willem Koert.

Cynthia Akkermans promoveert op 6 juni bij prof. Remko Boom, hoogleraar Levensmiddelenproceskunde, en prof. Erik van der Linden, hoogleraar Fysica en fysische chemie van levensmiddelen.

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op http://www.resource-online.nl