100 jaar Vereniging van Openbare Bibliotheken met Prinses Laurentien

05/06/2008 14:18

Vereniging van Openbare Bibliotheken bv

Al 100 jaar werken openbare bibliotheken in Nederland met elkaar samen aan leesbevordering en de toegankelijkheid van informatie voor iedereen. De zes oprichters van 1908 hebben zich inmiddels vermeerderd tot een web van 1100 bibliotheekvestigingen. Op 11 juni viert de Vereniging van Openbare Bibliotheken haar eeuwfeest. Dat doet ze met een feestelijk jubileumcongres voor haar leden en samenwerkingspartners, in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden, in de grootste openbare bibliotheek van Nederland in Amsterdam.

Het jubileumcongres Openbare Bibliotheken: 100 jaar in Vereniging zal om 10.30 uur worden geopend met een toespraak door de erevoorzitter van de Vereniging, HKH Prinses Laurentien. In een sprankelende mix van woord, beeld en geluid zullen vervolgens sprekers en artiesten een indruk geven van het verleden, maar vooral van de toekomst van de openbare bibliotheken. Prominente gasten zijn onder andere Mathieu Weggeman, hoogleraar organisatiemanagment TU Eindhoven en Deborah Jacobs van de bibliotheek in Seattle.

Wij nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn bij het congres en in het bijzonder bij de toespraak door Prinses Laurentien (10.30 - 11.15 uur). Het jubileumcongres vindt plaats in het Theater van het woord in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143.

Programma

Vanaf 9.15 uur is er ontvangst in de lobby van het bibliotheektheater met koffie en thee. Om 10.15 uur heet dagvoorzitter Ronnie Overgoor de bezoekers welkom. Daarna volgt de toespraak van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden. Het complete programma is te vinden op www.100jarigbestaanvob.nl.

Achtergrond

Samenwerking en belangenbehartiging van het openbare bibliotheekwerk in Nederland bestaan nu 100 jaar. Op 18 april 1908 richtten de toenmalige zes openbare bibliotheken (Groningen, Leeuwarden, Dordrecht, Utrecht, Rotterdam en Den Haag) de Centrale Vereniging voor Openbare Leeszalen en Bibliotheken in Nederland op. De belangrijkste doelstellingen waren het verkrijgen van rijkssubsidie en het maken van propaganda voor de uitbreiding van het aantal bibliotheken.

Tegenwoordig zijn de openbare bibliotheken verenigd in de Vereniging van Openbare Bibliotheken in Nederland. Het aanbod van de bibliotheken is in een eeuw tijd ingrijpend gewijzigd, maar ook in 1908 draaide het al om leesbevordering, informatie, cultuur en educatie onder de noemer volksverheffing. Hoe de dienstverlening op deze gebieden steeds vernieuwd wordt, gebaseerd op maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden, komt in het congres nadrukkelijk aan bod. Er verschijnen bij deze gelegenheid twee publicaties: Sterk in Bibliotheekwerk; een eeuw openbare bibliotheekorganisatie 1908-2008 en Back to the future.





http://www.100jarigbestaanvob.nl/


Noot voor de redactie: