Gemeente Leiden

Datum 5 juni 2008

Gemeentelijk kantoorgebouw Stationsplein Leiden lijkt extra investering te vergen

De verbouwing en inrichting van het nieuwe gemeentelijk kantoorgebouw aan het Stationsplein 7 lijkt een extra investering van circa drie miljoen euro te vergen. Wethouder Marc Witteman heeft het probleem vandaag direct aan de gemeenteraad gemeld: "Het moet voor mij glashelder worden hoe een en ander gekomen is en hoe we terugkeren naar de oorspronkelijke kaders. De onderste steen moet boven komen voordat we met dit project starten."

Het voormalig belastingkantoor is door de gemeente Leiden aangekocht voor de gemeenschappelijke huisvesting van het CWI, UWV en de gemeentelijke medewerkers van Werk, Inkomen en Zorg. Daarnaast verhuist ook een aantal gemeentelijke afdelingen naar dit gebouw. Dit laatste past in de gemeentelijke visie om het aantal huisvestingslocaties terug te dringen. Daarnaast is het kantoor aangekocht omdat het van belang is voor de realisatie van een parkeervoorziening in het Morspoortgebied.

Bij de aankoop van het kantoor is rekening gehouden met een investeringsbedrag van E 3.525.000. De gemeenteraad heeft daarvoor op 7 november 2007 een bedrag van E 2.200.000,-- beschikbaar gesteld. Het overige deel wordt bijgedragen door de sociale partners CWI en UWV en een subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Begin januari 2008 is het kantoor in eigendom van de gemeente gekomen. Vervolgens zijn de plannen verder uitgewerkt. De noodzakelijke gebouwaanpassingen lijken niet mogelijk te zijn binnen het beschikbare krediet. Voor de onvoorziene vervanging van onder andere gebouwinstallaties en het opknappen van de gevel lijkt een extra investering van circa drie miljoen euro noodzakelijk.

Gezien het belang van een goede dienstverlening en daarmee samenhangende gemeenschappelijke huisvesting van de gemeentelijke organisatie met de partners CWI en UWV en de strategische grondpositie van het pand lijkt het definitief stoppen van dit project op dit moment geen optie. Momenteel wordt onderzocht of de extra investering onvermijdelijk is. Dit onderzoek kost circa anderhalve maand.

Nadere informatie:
Eric Seugling, bureau Communicatie, tel. (071) 516 5118 Gemeente Leiden