Nieuw-Vlaamse Alliantie


Administratieve vereenvoudiging voor voedingsbedrijven (05/06/08)

Europa heeft al enkele jaren een heuse wetgeving om hygiëne en voedselveiligheid te garanderen. Uit partneroverleg blijkt dat deze regels in verschillende lidstaten te streng worden toegepast. Europa wordt daardoor vaak onterecht verweten teveel administratieve rompslomp te creëren. Vandaag voert het Parlement een wijziging door die de nodige flexibiliteit voor kleine bedrijven moet waarborgen.*

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels stemt in met de voorgestelde versoepeling: "Het spreekt voor zich dat voedingshygiëne essentieel is en dat elk voedingsbedrijf optimale hygiënegaranties moet nastreven. De manier waarop deze doelstelling bereikt wordt kan en moet volgens mij echter niet voor alle bedrijven dezelfde zijn. De HACCP-methode** bezorgt kleine voedingsbedrijven veel extra papierwerk zonder noodzakelijk meer hygiëne te garanderen. Daarom pleit ik voor meer flexibiliteit. Sectorgidsen voor goede hygiënische praktijken vormen voor die bedrijven een veel bruikbaarder instrument om aan te tonen dat ze de voorschriften naleven."

Brepoels benadrukt dat het Parlement veel meer tegemoet komt aan de behoeften van kleine en middelgrote ondernemingen dan het oorspronkelijke Commissievoorstel. Enerzijds omdat de bestaande flexibiliteit op de helling kwam te staan. Anderzijds omdat niet enkel de grootte van de bedrijven als versoepelingscriterium mag gelden maar wel het risico.

Frieda Brepoels: "Europa wordt al te vaak met de vinger gewezen omdat het teveel en overbodige regels zou produceren. Vandaag geeft het Parlement een krachtig signaal: Europa maakt effectief werk van administratieve vereenvoudiging voor kleine bedrijven."


* Wijziging aan verordening 852/2004 inzake levensmiddelenhygiëne.
** HACCP staat voor "Hazard Analysis Critical Control Point". Aan de hand van een gevarenanalyse leggen bedrijven kritische controlepunten vast, waarbij ze systematisch registraties maken en eventuele correcties doorvoeren indien kritische grenzen worden overschreden.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu