Provincie Noord-Brabant

Persbericht

Datum 4 juni 2008 Nummer 114

Forse energiebesparing via warmte

Provincie ondersteunt bedrijven bij warmte-benutting

Brabantse bedrijven kunnen forse voordelen halen als zij warmte benutten als energiebron. De provincie Noord-Brabant zal initiatieven, die energie besparen via warmte, stimuleren en financieel ondersteunen. Dit is de reactie van de Provincie op het adviesrapport 'Energie en innovatie: Brabant Energieneutraal als economische kans' van SER Brabant.

Gedeputeerde Annemarie Moons heeft het advies vandaag ontvangen uit handen van voorzitter SER Brabant, de heer G. Swinkels.

De SER stelt dat de ontwikkeling van een energieneutrale regio binnen enkele tientallen jaren mogelijk is, als dit op regionaal niveau opgepakt wordt. De kansen voor met name bedrijven liggen bij een betere warmtebenutting. Dit levert forse besparingen op en draagt bij aan de nationale doelstellingen op het gebied van energiebesparing en CO2-reductie. In de bijlage is een samenvatting van het advies opgenomen.

Provinciale acties De provincie ondersteunt al projecten op het gebied van warmtebenutting, maar zal haar rol op zowel lange als korte termijn, steviger oppakken om forse energiebesparing in Brabant te realiseren. Zij zal innovatieve technologieën financieel ondersteunen en de mogelijkheden van een betere benutting van restwarmte op het toekomstig Logistiek Park Moerdijk uitwerken. Daarnaast zal zij energiebesparende maatregelen bij bedrijven, gemeenten en burgers en woningbouwcorporaties blijven subsidiëren via het Brabant bespaart loket. Daarbij zal de provincie zich inzetten om de kennis en activiteiten uit bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden in de regionale energiesector te bundelen.

Gedeputeerde Annemarie Moons: "Door energieontwikkelingen te benaderen als innovatieve kans, creëer je nieuwe mogelijkheden voor bedrijven en bedrijvigheid in de regio. Het is zaak dat de bedrijven deze kansen niet alleen zien, maar ook te zorgen dat zij ruimte krijgen om deze kansen kunnen pakken."

De provincie zal het SER-advies inpassen in haar energiebeleid voor de komende jaren en samen met de SER een een mini-symposium over dit onderwerp organiseren.



Provincie Noord-Brabant