Gemeente Enschede

Gemeente ontvangt als koplopergemeente 150.000 euro

Overeenkomst emancipatie allochtone vrouwen ondertekend

In het kader van het landelijke programma `Duizend en één Kracht' ontvangt de gemeente Enschede de komende drieënhalf jaar in totaal 150.000 euro voor een uitbreiding van het project `Taal in Actie'. Ed Wallinga, wethouder Zorg & welzijn, sport en integratie, ondertekende hiertoe donderdag de koploperovereenkomst emancipatiebeleid allochtone vrouwen met minister Plasterk van Onderwijs, cultuur en wetenschap.

De uitbreiding van Taal in Actie betekent een verdere versterking van het taalontmoetingsproject, waarmee ingezet wordt op de zelfredzaamheid en participatie van allochtone vrouwen. In het huidige project doorlopen de vrouwen drie trajecten: een traject in huis, in de wijk en in de stad. In het vierde traject, Taal en vrijwillige inzet, worden vrouwen individueel en intensief begeleid bij het vinden en behouden van vrijwilligerswerk.

Het toekennen van de financiële ondersteuning is het resultaat van het ambitiedocument `Versterking en uitbreiding van het project Taal in Actie', dat de gemeente Enschede bij het Ministerie van OCW heeft ingediend.
Taal in Actie is een samenwerkingsproject tussen Alifa - welzijn, de Stichting Internationaal Vrouwencentrum (SIVE), de Volksuniversiteit, het Servicepunt Vrijwilligerswerk Enschede en de Openbare Bibliotheek. Het project legt verbinding tussen formele en informele integratietrajecten; functioneert als toeleidingstraject naar, maar ook als vervolgtraject op de verplichte inburgeringcursus. Op dit moment nemen 110 vrouwen deel in een traject van Taal in Actie.

Met het tekenen van de koploperovereenkomst verbinden in totaal 9 gemeenten zich aan het programma `Duizend en één Kracht, dat landelijk 50.000 vrouwen in kansarme positie maatschappelijk wil activeren.

5 juni 2008