Aftrap nieuwe subsidieregeling zonneboilers en warmtepompen

05/06/2008 14:47

SenterNovem

Nieuwegein, 5 juni 2008

Op KansRijk 2008 is vandaag de nieuwe subsidieregeling 'Duurzame warmte' bekendgemaakt door het ministerie van Economische Zaken (EZ). De regeling gaat op 1 september 2008 van start en stimuleert in circa 70.000 bestaande woningen de installatie van zonneboilers, warmtepompen en micro-wkk-installaties (warmtekrachtkoppeling). Tot 2011 is hiervoor 62 miljoen euro beschikbaar. Genoeg voor 55.000 zonneboilers, 7.000 warmtepompen en 10.000 micro wkk-installaties. Voor zonneboilers is er dit jaar en volgend jaar een gemiddelde subsidie van 600 euro per installatie, voor warmtepompen 5.000 euro en voor micro-wkk-installaties 1.000 euro.

Vandaag is ook het eerste contract voor windenergiesubsidie uitgereikt aan Ecowind, onderdeel van Econcern (Utrecht) door Mark Frequin, directeur-generaal van Energie en Telecom van EZ. Deze subsidie voor windenergie is een van de onderdelen van de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE). Econcern heeft de subsidie ontvangen voor een windpark van drie windmolens met een capaciteit van 6,9 MegaWatt in Heerhugowaard. Tot 2015 is ruim 1,3 miljard euro subsidie uitgetrokken voor SDE.

KansRijk 2008 (5 juni in het NBC te Nieuwegein) is hét evenement voor duurzaamheid en innovatie. Dit jaar werd KansRijk georganiseerd door SenterNovem, in nauwe samenwerking met Syntens, de EVD en Octrooicentrum Nederland. Op KansRijk zijn ruim 1.600 MKB'ers, vertegenwoordigers van gemeenten, kennisinstellingen, landelijke overheden en ministeries aanwezig. Mark Frequin onderstreepte het belang van duurzaamheid en innovatie: 'Innovatie is de sleutel tot duurzame groei. Dat biedt kansen voor ondernemers met nieuwe ideeën. Door te vernieuwen, door de introductie van nieuwe energiebronnen en nieuwe technologieën kunnen we economisch blijven groeien. Dat is niet een kwestie van 'gewoon' groener produceren en consumeren, maar het gaat om een radicale omslag in ons denken en handelen. Duurzaam ondernemen doen de ondernemers. De overheid heeft een belangrijke rol om dit te ondersteunen. Onder andere door de inzet van subsidieregelingen zoals Duurzame warmte en SDE.'

SenterNovem is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken. SenterNovem bundelt kennis en stimuleert duurzame ontwikkelingen op het gebied van innovatie, energie,

klimaat en leefomgeving.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.senternovem.nl