Ministerie van Financiën

Exportkredietverzekering wordt ontwikkelingsrelevanter

empty

nieuwsbericht | 05-06-2008 | Directie Voorlichting

Minister Bos (Financiën), minister Koenders
(Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) hebben vandaag de Tweede Kamer laten weten dat de exportkredietverzekeringsfaciliteit (EKV) ontwikkelingsrelevanter wordt door de invoering van een duurzaam leencriterium voor lageinkomenslanden. De bewindslieden hadden de Tweede Kamer in 2007 beloofd hier werk van te maken.

De Nederlandse staat herverzekert de exportkredietverzekeringen en wil niet garant staan voor commerciële leningen die landen verder in de schulden brengen. Door de invoering van een duurzaam leencriterium bij de aanvraag voorkomt Nederland dat ontwikkelingslanden als gevolg van het Nederlandse exportinstrumentarium onnodig in een onhoudbare schuldenpositie belanden.

Met de invoering van het duurzame leencriterium volgt Nederland de internationale afspraken over duurzaam leenbeleid in de OESO. Deze afspraken werden mede op Nederlands initiatief gemaakt en zijn gebaseerd op het beleid van het IMF en de Wereldbank, het zogenaamde Debt Sustainability Framework (DSF), om nieuwe schuldencrises in ontwikkelingslanden te voorkomen.

Meer informatie


* Brief aan de Tweede Kamer

Zie ook

Zie het origineel


* Dossier Internationale financiële instellingen


* Laatst aangepast: 05-06-2008