GroenLinks in de Europese Unie

PERSAANKONDIGING

Lagendijk bezoekt Kosovo aan vooravond machtswisseling

Brussel, 5 juni 2008 - GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk reist op 12 juni naar Kosovo, aan de vooravond van het inwerkingtreden van de Kosovaarse grondwet. Op 15 juni zullen Kosovaren met behulp van de EU-missies bevoegdheden overnemen van de VN.

Lagendijk is rapporteur van het Europees Parlement voor Kosovo en wil tijdens zijn bezoek uitzoeken hoe de situatie in het land zal ontwikkelen na de overdrachtsdatum.

Zo ontmoet Lagendijk het hoofd van de VN-missie UNMIK Joachim Rücker en EU-gezant Peter Feith. Van hen hoopt hij te horen hoe de overdracht van bevoegdheden in de praktijk gaat werken. Ook spreekt Lagendijk de Kosvaarse premier Hasim Thaci over hoe de regering van plan is de grote problemen in het land zoals de werkloosheid, slechte energievoorziening en corruptie aan te pakken.

Sinds 17 februari is Kosovo officieel onafhankelijk, maar in de praktijk bleef het gezag liggen bij het VN-bestuur UNMIK. Na 15 juni zullen het Kosovaarse parlement en de Kosovaarse regering de hoogste instanties zijn. De belangrijkste taak van de EU-missie is erop toe te zien of alle wetten in het land voldoen aan het plan van VN-gezant Martti Ahtisaari, zoals speciale rechten voor de Servische en andere minderheden

Volgens Lagendijk hangt de legitimiteit van het Kosovaarse bestuur mede af van de manier waarop dat omgaat met minderheden. Om hier een indruk van te krijgen gaat Lagendijk in gesprek met politici die deze minderheden vertegenwoordigen.

De veiligheid van Serviërs wordt ook na 15 juni gegarandeerd door de NAVO. Lagendijk sluit zijn bezoek daarom af met een gesprek met de NAVO-commandant ter plaatse.




GroenLinks in de Europese Unie