vleeskuikenhouders Alternatieve energiesystemen verlagen stookkosten vleeskuikenhouders 5 jun 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Het verbranden van houtsnippers of -pellets in een houtkachel kan de energiekosten op een vleeskuikenbedrijf sterk verlagen. Daarnaast kan men in sommige speciale houtkachels ook andere vaste brandstoffen stoken, zoals graan en Miscanthus. Dit gebeurt al in landen zoals Duitsland. Door toepassing van een warmtewisselaar kan de vleeskuikenhouder zelfs 50-60% op de stookkosten besparen.

In het verleden werden warmtewisselaars al toegepast in vleeskuikenstallen, maar deze hadden veel last van technische storingen, veroorzaakt door vervuiling. De huidige generatie warmtewisselaars zijn verder ontwikkeld en ondervinden daar geen last van. Nog een mogelijkheid om het energieverbruik in een vleeskuikenstal terug te dringen is het toepassen van een warmtepomp gekoppeld aan vloerverwarming en opslag van warmte in de bodem. Het hangt van de bedrijfsvoering af wat het ideale systeem is. Dat blijkt uit onderzoek van de Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR, gefinancierd door het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

Het betreft een afstudeeronderzoek, onder begeleiding van ASG-onderzoeker Hilko Ellen, door twee studenten van hogeschool Van Hall Larenstein, opleiding dier- en veehouderij, richting international livestock management. Hilko Ellen: âDoor de stijgende energieprijzen is de kostprijs voor het verwarmen van de vleeskuikenstallen de laatste jaren omhoog gegaan. Vleeskuikenhouders zijn daarom op zoek naar alternatieve (energiebesparende) methoden voor het verwarmen van hun stallen. Dit onderzoek reikt hen daarvoor handvaten aan."

Rapport 130 âEnergiebesparing met alternatieve verwarmingssystemen in de vleeskuikenhouderijâ kunt u hier gratis downloaden.

Contact
Hilko Ellen
Tel. 0320 - 293 504
hilko.ellen@wur.nl