Gemeente 's-Hertogenbosch

05-06-2008
Toerisme is belangrijke pijler onder economisch beleid Het college heeft met de gemeenteraad en stedelijke partners, die zijn verenigd in het Bezoekersmanagement, een discussie gevoerd over toerisme in 's-Hertogenbosch. Dit heeft geresulteerd in een voorstel aan de raad waarin onder meer thema's als Jeroen Bosch, het bourgondisch profiel van stad en streek, zakelijk en meerdaags toerisme, beurzen en congressen, watertoerisme en evenementen centraal staan. Met het doorkiezen voor kwaliteit wil het college toerisme en vrijetijdseconomie nadrukkelijker inzetten als een belangrijke pijler onder het gemeentelijk economisch beleid.

Jeroen Bosch als boegbeeld
Met de herdenking van de 500ste sterfdag van Jeroen Bosch in het vizier wil het college hieraan de nodige aandacht besteden. Zo zal het aanbod van activiteiten in de stad rond Jeroen Bosch worden gestimuleerd. Bestaande en nieuwe culturele evenementen kunnen de hedendaagse creativiteit van de stad benadrukken. Ook zal rond de kandidaatstelling van Brabantstad als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 worden bezien hoe het meerjarenprogramma Jeroen Bosch 500 daarin een markante plek kan krijgen.

Bourgondisch
Samen met de regio Noordoost-Brabant wil het college inzetten op het bourgondische imago van de stad en streek. Versterking van het toerisme is namelijk één van de vijf speerpunten in regioverband. Gevoegd bij het voornemen van de provincie Noord-Brabant om streekproducten te stimuleren, biedt dit kansen voor samenwerking op het terrein van cultuur, toerisme, ondernemerschap en regiopromotie. 's-Hertogenbosch kan zich meer gaan profileren als de bourgondische toegangspoort naar de streek.

Zakelijk toerisme en meerdaags toerisme
Het college kiest verder voor de verdere ontwikkeling van het zakelijk toerisme en meerdaags toerisme. Daar hoort ook het stimuleren bij van de mogelijkheden voor overnachtingen. Dat betekent naast nieuwe hotel- en congresontwikkelingen ook een kwalitatief hoogstaand bed- en breakfastaanbod in de binnenstad van 's-Hertogenbosch.

Ook het versterken van de beurs- en congresfaciliteiten in de Brabanthallen en de ontwikkeling van een hotel en congrescentrum met bijbehorende leisure-activiteiten in het Paleiskwartier zijn belangrijk. Met name hier kan het thema food en health een toegevoegde waarde hebben.

Water als trekker
Verder is het watertoerisme een kansrijk thema. De basis voor watertoerisme is gelegd met de zogeheten themavaarroutes op de Binnendieze. Daarnaast kan het watertoerisme worden benut bij de ontwikkeling rond het Havenkwartier, Vestingwerken, omlegging Zuid-Willemsvaart en GZG terrein, Zuidelijke Waterlinie en Drongelens Kanaal.

Kwaliteitsslag
Om de kwaliteitsslag te kunnen maken, dienen er meer marketingmiddelen beschikbaar te komen. Die worden ingezet voor nationale en internationale profilering, het aanboren van de toeristische zakenmarkt en de bevordering van het meerdaagse toerisme. Dat geldt ook voor de openstelling van de VVV in de Moriaan op drukke zondagen.