Gemeente 's-Hertogenbosch

05-06-2008
Oproep tot nieuwe rijkssubsidie voor Nederlandse gemeenten Motie `s-Hertogenbosch aangenomen op VNG-congres

Tijdens het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft gastgemeente 'sHertogenbosch een motie in stemming gebracht waarin het VNG bestuur wordt opgeroepen om een nieuwe Rijkssubsidieregeling "Mooi Nederland" te bepleiten. Deze motie is met een ruime meerderheid van 88 procent door de 443 Nederlandse gemeenten aangenomen.

Het programma "Mooi Nederland" maakt onderdeel uit van het regeerakkoord "Samen Werken, Samen Leven". Hierin wordt een balans gezocht tussen bloeiende economie, bereikbaarheid, woningbouw en een duurzame leefomgeving. De rijksoverheid wil ons land op een duurzame wijze bestand maken tegen klimaatverandering en wil tegelijk verrommeling van het landschap tegengaan. Gemeenten zijn bij uitstek de partners om vorm en inhoud te geven aan dit beleid. Een uitvoerings- of versnellingsprogramma ontbreekt echter.

De motie van de gemeente 's-Hertogenbosch roept op tot een nieuwe rijksregeling, gesteund door meerdere ministeries en met substantiële middelen om "Mooi Nederland" te vertalen in tastbare projecten. Een regeling die naar omvang en aard vergelijkbaar is aan het Innovatie Programma Stedelijke Vernieuwing (IPSV). Daaruit is in de periode 2001-2005 totaal EUR 215 miljoen toegekend aan 160 projecten van zowel kleine als grote Nederlandse gemeenten.

Wethouder Geert Snijders van 's-Hertogenbosch, die de motie in de vergadering toelichtte, benadrukte het grote belang van de voorbeeldstatus die uitgaat van een nationale toekenning aan een lokaal project. Het ministerie van VROM heeft positief gereageerd op de motie. Naar verwachting kunnen gemeenten met ingang van volgend jaar aanvragen indienen voor de stimuleringsregeling "Mooi Nederland".