Gemeente Amsterdam



Geen integriteitsschendingen gemeentelijk projectbureau Zuidas

5 juni 2008
-
Iris Reshef

Er bestaan geen aanwijzingen noch vermoedens van integriteitsschendingen bij het gemeentelijke projectbureau Zuidas Amsterdam. Wel is het raadzaam de organisatie en de bestuurlijke aansturing op onderdelen aan te passen om mogelijke risico's in de toekomst uit te sluiten. Dit is de uitkomst van het interne onderzoek dat door het gemeentelijke Bureau Integriteit is uitgevoerd. Het college van B&W neemt de aanbevelingen uit het onderzoek over en komt na de zomer met nadere voorstellen.

Het Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam heeft in opdracht van burgemeester Cohen onderzoek gedaan naar mogelijke integriteitsrisico's bij het projectbureau Zuidas. De directeur van het projectbureau had om dit onderzoek gevraagd. Aanleiding vormde een aantal arrestaties van personen die veel zakelijke contacten met het projectbureau hadden. De Zuidas is een van de grote ruimtelijke projecten in Amsterdam.

Burgemeester Cohen is tevreden over de uitkomst van het onderzoek: "Voorafgaand aan het onderzoek van het Bureau Integriteit bestonden er geen vermoedens van integriteitsschendingen. Het is goed te kunnen constateren dat het onderzoek dit nogmaals bevestigt. De medewerkers van het projectbureau Zuidas hebben in een complexe situatie zorgvuldige afwegingen gemaakt. Wel zullen we de organisatie van dit soort grote ruimtelijke projecten beter moeten wapenen tegen mogelijke integriteitsrisico's."

De Zuidas is een uniek knooppunt aan de zuidkant van Amsterdam. Hier wordt gewerkt aan een nieuw stedelijk centrum met kantoren, woningen en (culturele) voorzieningen bij elkaar. Het nieuwe station Zuid/WTC brengt in de toekomst de Hogesnelheidslijn, trein, auto, metro en een snelle verbinding met Schiphol samen. De Zuidas ligt daarnaast op een steenworp afstand van het oude centrum.