Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

Voortgang 4e fase busbaan - Definitief ontwerp gereed, afspraken financiering gemaakt.

5 juni 2008 print
Op 2 april jl. is het definitieve ontwerp van de busbaan tussen het busstation Uithoorn en de Legmeerdijk door de provincie Noord-Holland beschikbaar gesteld. Gelijktijdig zijn in opdracht van de provincie ook de definitieve raming van de financiering en de verdeling van de kosten van de busbaan bekendgemaakt.

Op 13 april 2006 is in de gemeenteraad een motie van de CDA fractie aangenomen waarin aandacht gevraagd wordt voor de communicatie naar de bewoners over de 4^e fase busbaan. In lijn hiermee heeft de provincie Noord-Holland op 17 maart jl. een informatieavond georganiseerd waar de ontwerptekeningen aan de belangstellenden zijn gepresenteerd. Op 2 april jl. is het definitieve ontwerp van de busbaan door de provincie beschikbaar gesteld. De ontwerptekeningen hebben van woensdag 23 april tot en met 7 mei 2008 ter inzage gelegen in het gemeentehuis en de bibliotheek.

Met dit definitieve ontwerp is ook een nieuwe raming gemaakt. In deze definitieve raming is kritisch gekeken naar de oplossingen binnen het beschikbare tracé. Zo is geprobeerd de bustunnel bij de Zijdelweg zo economisch mogelijk te realiseren. Desondanks is door huidige omstandigheden het geraamde bedrag (in 2005) voor de aanleg van de bustunnel onvoldoende gebleken. Nadere analyse van de kostenspecificatie toont aan dat dit voor een groot deel wordt veroorzaakt door het hoger uitvallen van de geraamde posten onvoorzien ten gevolge van de sterk gewijzigde marktomstandigheden.

busbaan Verandering markt, verhoogde kosten

Ten tijde van het bestuursakkoord in 2006 was namelijk de verwachting dat het project na een jaar zou kunnen starten. Om die reden is ingespeeld op de toen geldende onrustige markt van de grond-, weg- en waterbouwsector en is onder de raming ingeschreven. Deze markt is momenteel compleet gewijzigd. De verwachte marktvoordelen van toen zijn geheel vervallen. Om die reden heeft de provincie de posten onvoorzien van de begroting weer naar het oude veel hogere niveau geboekt en alle mogelijke risico's financieel geraamd.

Nieuwe afspraken

De gemeente en de provincie hebben nieuwe afspraken gemaakt over de financiering van de bustunnel. Gezien het feit de provincie de aanleg van de bustunnel van groot belang acht voor het totale tracé heeft zij voorgesteld 2/3 van het tekort voor haar rekening te nemen. De gemeente Uithoorn zal onder voorbehoud van de goedkeuring van de gemeenteraad 1/3 van het mogelijke tekort financieren. Hiermee wordt zij risicodrager voor de aanleg van de bustunnel. Overige financiële tekorten buiten de aanleg van de tunnel worden door de provincie opgevangen.
^
bus