Stichting Aids Fonds

AmsterdamDiner strijdt tegen resistent hiv

05-06-2008
Het AmsterdamDiner, het jaarlijkse benefiet ten bate van het Aids Fonds, brengt zaterdag geld bijeen voor LAASER, een groot programma rond hiv-resistentie. Het programma wordt uitgevoerd in 25 landen in Afrika en Azië. Resistentie wil zeggen dat het virus door veranderingen ongevoelig wordt voor bepaalde hiv-remmers. Mensen met resistent hiv moeten overstappen op een nieuwe combinatie van pillen, anders gaan ze alsnog dood. Een voorbeeld is Moses Nsubuga uit Oeganda. Moses werd resistent, maar kreeg net op tijd andere medicijnen. Hij kwam in contact met dr. Cissy Kityo, specialist op het gebied van resistentie. Beiden komen naar Nederland en zijn zaterdag gast op het AmsterdamDiner.

Resistentie
Als een patiënt niet iedere dag de voorschreven medicatie slikt, bestaat er een grote kans dat het virus verandert en resistent wordt. Dit betekent dat de hiv-remmers niet meer werken. De patiënt zal over moeten stappen op andere combinaties van pillen die het virus nog wel aan kunnen.

De uitdaging om dagelijks je pillen te slikken is voor iedere hiv-geïnfecteerde groot. Daarnaast zijn er in Afrika en Azië andere factoren die meespelen. Soms is de voorlichting gebrekkig. De patiënt denkt bijvoorbeeld dat twee pillen wel genoeg zijn en deelt uit solidariteit de derde pil uit. Ook zijn er regelmatig problemen met de inkoop en toevoer van medicatie. Veelgehoord zijn de verhalen van mensen die in de kliniek te horen krijgen dat de pillen op zijn. De patiënt word gevraagd drie dagen later terug te komen. Gevolg: er wordt niet optimaal behandeld en er ontstaat resistentie.

Hoe groot is het probleem?
In Nederland wordt standaard gecontroleerd op resistentie en zijn alternatieve combinaties van medicijnen beschikbaar. In ontwikkelingslanden ontbreken beide. Het LAASER programma bouwt de kennis en capaciteit op in Afrika en Azië waardoor resistentie tijdig gesignaleerd kan worden en artsen maatregelen kunnen nemen. Alleen als bekend is hoe vaak in ontwikkelingslanden resistentie tegen behandeling voorkomt, zullen de vereiste alternatieve medicijnen de zogenaamde tweedelijns therapieën - beschikbaar komen. Voor de meeste mensen met hiv in ontwikkelingslanden zijn deze therapieën nog veel te duur. Farmaceuten hebben voor arme landen tot nog toe alleen nog maar de prijzen van standaardtherapieën (eerstelijns medicatie) drastisch verlaagd. Wanneer resistentievorming tegen eerstelijns medicatie aangetoond wordt, kan makkelijker met farmaceuten onderhandeld worden over verlaging van de prijzen van tweedelijns medicatie.

LAASER
In 25 landen in Azië en Afrika worden de komende vijf jaar circa 4.000 patiënten nauwlettend gevolgd. In beide werelddelen worden diverse gespecialiseerde laboratoria met elkaar verbonden. Deze zullen relevante gegevens uitwisselen en zo ook mutaties van het virus in kaart brengen. Voor alle betrokken gezondheidswerkers worden in de deelnemende landen extra trainingen verzorgd.

Dit resistentieprogramma is uniek voor ontwikkelingslanden en een van de meest innovatieve projecten die het Aids Fonds de afgelopen jaren in gang heeft gezet. Het betreft een samenwerking met de Nederlandse Stichting PharmAccess (actief in Afrika), het Amerikaanse TREAT Asia (actief in Azië) en International Civil Society Support (wereldwijd actief). Het Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking steunt het project met 10 miljoen euro. Dit is echter niet voldoende om het programma de komende jaren goed te laten draaien. Daarvoor is 5 miljoen euro extra nodig.

Moses Nsubuga en dr. Cissy Kityo
Moses Nsubuga uit Oeganda verloor zijn ouders en zijn vrouw aan aids. Hij bleef achter met 5 kinderen. Toen bleek hij zelf ook geïnfecteerd. Moses is een voorbeeld van iemand die resistent is geworden. Hij kreeg weliswaar medicijnen tegen hiv, maar de toevoer was niet constant. Net op tijd kwam hij in contact met Cissy Kityo, arts en specialist op het gebied van resistentie. Moses kreeg nieuwe medicijnen en kon zijn leven weer oppakken. Beiden zijn vanaf donderdag 5 juni in Nederland en gast op het AmsterdamDiner.

Het AmsterdamDiner
Op zaterdag 7 juni vindt voor de 16de keer het AmsterdamDiner plaats. Ruim 1100 gasten nemen in de Heineken Music Hall plaats aan tafel. De voorgaande editie bracht 640.000 euro op. Het AmsterdamDiner is een van de activiteiten van de De Grote Onderneming, een platform van 80 middelgrote en grote bedrijven. De Grote Onderneming levert een bijdrage aan het verbeteren van de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden, met een bijzondere focus op hiv en aids.

Het AmsterdamDiner kreeg dit jaar de Gouden Giraffe en is daarmee het meest gewaardeerde charity-dinner van Nederland.