Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Burgemeester en wethouder bieden uitslag volksraadpleging aan

De inwoners van Overberg hebben gesproken. Een ruime meerderheid van de stemmers (76%) gaf vorige week tijdens de volksraadpleging aan ook in de toekomst bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug te willen blijven. Donderdagmiddag brachten burgemeester Frits Naafs en wethouder Wim van Wikselaar een bezoek aan het Provinciehuis in Utrecht.

Daar werd de officiële uitslag van de volksraadpleging overhandigd aan gedeputeerde Marian Dekker, voorzitter van de interprovinciale commissie. Deze commissie is door de provinciale staten van Gelderland en Utrecht ingesteld in verband met een mogelijke provinciale grenswijziging.

Marian Dekker gaf donderdag in het persoonlijk onderhoud met burgemeester Naafs en wethouder Van Wikselaar opnieuw aan dat de rechtsgeldige uitslag van de volksraadpleging wordt gerespecteerd. Ofwel: de uitslag is bepalend voor een eventuele grenscorrectie van Overberg of niet.

De uitslag laat geen ruimte voor discussie open. De inwoners van Overberg willen ook in de toekomst bij de Utrechtse Heuvelrug. Slechts 24% van de stemmers wil zich aansluiten bij een mogelijk nieuw te vormen Valleigemeente; Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg.

Nadat gedeputeerde Dekker de officiële uitslag in ontvangst nam, keken de betrokkenen terug op het gehele proces. Uit deze evaluatie kwam naar voren dat de gemeente de zaken na de herindeling op 1 januari 2006 goed heeft aangepakt. Uit de uitslag blijkt dat een herindeling voor een klein dorp ook goed kan uitpakken. De inwoners waren bang dat na de herindeling de afstand tot het gemeentebestuur groter zou worden. In twee jaar tijd heeft het bestuur echter het vertrouwen van, het grootste deel, de bevolking gewonnen.

In het jaar 2005 spraken de inwoners uit Overberg zich nog duidelijk uit tegen een herindeling bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug (ruim 80%). De situatie is nu dus precies andersom. ,,Een mooi rapportcijfer voor de gemeente, complimenteerde gedeputeerde Dekker de gemeente. ,,Deze uitslag is een cadeautje voor jullie, die jullie zelf hebben verdiend.

Volgens Frits Naafs en Wim van Wikselaar is de gemeente erin geslaagd om het dorp Overberg haar eigen identiteit te laten behouden. Daarnaast is de aanpak goed geweest om direct na de herindeling te gaan werken met dorpswethouders; het instellen van wijkregisseurs en de methodiek van wijkgericht werken.

De uitslag sterkt het college in de manier waarop het de contacten met haar inwoners vormgeeft. Het (kleine) kernenbeleid werpt haar vruchten af. Na deze positieve uitslag gaat het college enthousiast door op de ingeslagen weg en werkt het aan verdere ontwikkeling van Overberg.

Laatst gewijzigd: 5 juni 2008