Ministerie van Defensie

05-06-2008 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN (VIDEO)

Een IED-opsporings- en vernietigingsactie - Foto: Defensie

26 mei tot en met 1 juni

Het is momenteel erg rustig in Uruzgan. Improvised Explosive Devices (IED's) vormen echter een voortdurende dreiging, niet alleen voor ISAF militairen, maar vooral ook voor de lokale bevolking. De genie van de Task Force Uruzgan beschikt over geavanceerde middelen om dergelijke wapens op te sporen. Afgelopen week vonden zij opnieuw enkele IED's en niet geëxplodeerde granaten. Na zo'n vondst maakt de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) deze onschadelijk. Toch valt het gevaar niet altijd uit te sluiten, zoals zaterdag 31 mei bleek, toen een Nederlandse Bushmaster ten westen van Chora op een IED reed. Het voertuig raakte daarbij beschadigd, maar er vielen geen gewonden. Eerder deze week werd ten noordoosten van Tarin Kowt een YPR van de Task Force Uruzgan (TFU) door een IED getroffen. De hoofdlading van het explosief kwam daarbij niet tot ontploffing en is ter plekke opgeblazen door de EOD. Bijgaand filmpje toont een reconstructie van een IED-opsporings- en vernietigingsactie.

Video: Reconstructie van een IED-opsporings- en vernietigingsactie

De cursus 'Start and Improve your Business' - Foto: Defensie

Zeven ondernemers uit Tarin Kowt sloten deze week de eerste cursus Start and Improve your Business (SIYB) met goed gevolg af. In deze cursus kregen zij ondernemingsvaardigheden aangereikt door Nederlandse reserve-officieren van het IDEA-project. Dit project is opgestart door het Platform Defensie-Bedrijfsleven van werkgeversorganisatie VNO-NCW en het Ministerie van Defensie. Het ondersteunt de economische wederopbouw in voormalige conflictgebieden door het aanbieden van specialistische kennis op gebied van ondernemen en financiën. Bijgevoegd filmpje laat een impressie zien van de SIYB-cursus op Kamp Holland. In de komende tijd staan meer van dit soort cursussen gepland.

Video: Cursus 'Start and Improve your Business'

Tijdens een schietoefening in een doelgebied iets buiten Kamp Holland zijn twee kinderen gewond geraakt. Zij zochten oud metaal op de schietbaan, waar Nederlandse militairen op dat moment onder constante waarneming met 81 mm mortiergranaten oefenden. De kinderen wisten dat het hier een oefenschietterrein betrof. Hoewel de oefening onmiddellijk na hun detectie werd stopgezet, kon niet worden voorkomen dat ze gewond raakten. De kinderen zijn in het role 2 hospitaal van Kamp Holland behandeld.

Er vonden opnieuw enkele raketaanvallen plaats op Kandahar Air Field, zonder dat daar slachtoffers bij vielen. F-16's van de Nederlandse Air Task Force (ATF) verleenden door middel van wapeninzet ondersteuning aan ISAF-eenheden in Uruzgan. Waarschijnlijk zijn hierbij slachtoffers gevallen aan vijandelijke zijde. Chinook-transporthelikopters van de ATF werden ingezet ten behoeve van ISAF-operaties in de provincie Zabul, zij werden beschermd door Nederlandse Apache-gevechtshelikopters. Tijdens een patrouille van een TFU-eenheid ten noordoosten van Kamp Holland is eenmaal een waarschuwingsschot afgevuurd op een vijandelijke waarnemer. Deze is daarna gevlucht.

Gerelateerde links:
International Security Assistance Force (ISAF)