Ingezonden persbericht


Persbericht Gemeente Doesburg

Datum: 5 juni 2008

Persbericht jaarrekening 2007

Onlangs heeft het college van B&W de jaarrekening en het jaarverslag 2007 aan de gemeenteraad ter vaststelling aangeboden.

De jaarrekening 2007 van de gemeente Doesburg sluit met een voordelig saldo van E 970.000,00. Bij de najaarsnota 2007 werd nog een overschot voorzien van E 248.000,00. De rekening pakt dus ruim 7 ton euro voordeliger uit.

Wethouder Hofman: "Op het eerste oog valt het in 2007 gerealiseerde financiële resultaat als uitermate positief te bestempelen. In ogenschouw moet echter worden genomen dat het voordelige saldo voor E 835.000,00 een gevolg is van administratieve correcties die op grond van de gemeentelijke boekhoudvoorschriften moesten worden doorgevoerd. Dit betreft een drietal vrijgevallen voorzieningen die via de bestemming van het voordelige resultaat 2007 zijn overgeheveld naar zogenaamde bestemmingsreserves. Als deze mutaties buiten beschouwing worden gelaten dan is het voordelige resultaat van de jaarrekening E 135.000,00. En dat is een stuk minder positief, te meer omdat het resultaat ook nog eens is beïnvloed door een voordelig saldo van om en nabij de 3 ton tussen een aantal meegenomen incidentele baten en lasten."

Het college stelt de raad overigens voor het genoemde bedrag van E 135.000,00 voor E 23.000,00 te bestemmen voor activiteiten in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en het restant van E 112.000,00 toe te voegen aan de vrij besteedbare algemene reserve. Deze reserve is ingesteld om onder andere eventuele onvoorziene financiële tegenvallers op te kunnen vangen. De totale omvang van de vrij aanwendbare algemene reserve is per 31 december 2007 ruim 3,1 miljoen euro en komt met de bestemming van het resultaat van 2007 uit op een saldo van bijna 3,25 miljoen euro. Dit is ongeveer E 280,00 per inwoner. Op basis van de normeringen die de provincie Gelderland hanteert kan de huidige stand van de algemene reserve als goed worden beoordeeld.

De jaarrekening wordt elk jaar onderworpen aan een accountantscontrole. De accountant beoordeelt daarbij naast de getrouwheid van de rekening sinds een aantal jaren ook de rechtmatigheid. Hierbij wordt beoordeeld of financiële beheershandelingen (bijvoorbeeld het verstrekken van een subsidie of het opleggen van een belastingaanslag) die ten grondslag liggen aan de verantwoorde baten en lasten en balansmutaties in overeenstemming met relevante wet- en regelgeving tot stand zijn gekomen. Bij de jaarrekening 2007 heeft de accountant zowel op het gebied van de getrouwheid als de rechtmatigheid inmiddels een goedkeurende verklaring verstrekt.

De Jaarrekening 2007 wordt behandeld in de commissie financiën van 19 juni aanstaande en zal vervolgens ter vaststelling aan de raad worden aangeboden in de openbare raadsvergadering van 26 juni 2008. Beide vergaderingen beginnen om 19.30 uur en kunnen desgewenst vanaf de publieke tribune worden bijgewoond. De openbare raadsvergadering kan ook live worden gevolgd via internet. Meer informatie hierover treft u aan op de website van de gemeente Doesburg www.doesburg.nl.