Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Klachten politieoptreden Korenmarkt ongegrond verklaard
Publicatiedatum: 5-6-2008 16:03:11

ARNHEM - Korpsbeheerder Pauline Krikke van het politiekorps Gelderland-Midden heeft besloten de klachten over het politieoptreden op de Korenmarkt in Arnhem in de nacht van 5 mei 2007 ongegrond te verklaren. De korpsleiding is hierover deze week geïnformeerd.

Vijf mannen dienden vorig jaar een klacht in over geweldgebruik door de politie. De klachten zijn in december behandeld door de onafhankelijke klachtencommissie van Gelderland-Midden. Deze commissie bracht vervolgens advies uit aan de korpsbeheerder, die zich daarnaast ook heeft laten adviseren door het Openbaar Ministerie en de korpsleiding.

Het Openbaar Ministerie heeft naar aanleiding van de klachten opdracht gegeven tot het instellen van een intern onderzoek. Voor de objectiviteit werd het onderzoek uitgevoerd door Bureau Veiligheid en Integriteit onder coördinatie van een medewerker van een ander korps. Het OM besloot op basis van dit onderzoek om geen vervolging in te stellen. Na dit onderzoek zijn de klachten geheel conform de klachtenprocedure in behandeling genomen.

De korpsbeheerder acht de klachten ongegrond, hoewel zij van mening is dat er 'stevig' is opgetreden door de politie, acht zij het optreden van de politie gepast. Zij is zich bewust van de impact die dit gerechtvaardigde optreden kan hebben op omstanders. Enkele leermomenten zijn besproken met de politiemensen die dienst doen in het uitgaansgebied.

In de nacht van 5 mei 2007 hebben politiemensen op de Korenmarkt diverse malen een groep gemaand om te vertrekken. De klagers maakten deel uit van deze groep. De groep zou zich bemoeid hebben met een aanhouding. Toen het verzoek om te vertrekken herhaaldelijk genegeerd werd, heeft de politie betrokkenen geprobeerd weg te duwen en is uiteindelijk de wapenstok gebruikt. Op de Jansbinnensingel gedroeg een deel van dezelfde groep zich zodanig, dat omwonenden om politie-interventie vroegen. Uiteindelijk zijn acht personen aangehouden onder meer op verdenking van belediging van de politie en het niet voldoen van een ambtelijk bevel. De verdachten dienen zich 12 juni aanstaande te verantwoorden voor de politierechter.

Districtschef Ruud Staijen: "De politie stelt alles in het werk om het uitgaanscentrum veilig en gezellig te houden. Steeds vaker krijgen de agenten die horecadiensten draaien te maken met personen die zich vervelend en soms agressief gedragen tegen ander publiek en soms ook tegen de politie.
De politie voert op de Korenmarkt een lik op stuk beleid, om de situatie beheersbaar te houden. Politiemensen werken in uitgaansgebieden soms onder moeilijke omstandigheden. In het overleg met gemeente, horeca-ondernemers en Horeca Nederland wordt ook over het verbeteren van de sfeer en veiligheid gesproken. Ik ben tevreden met de uitkomst van het onderzoek. De kern is dat mijn medewerkers de groep diverse malen hebben gevorderd om te vertrekken. Vervolgens is er geduwd en in het laatste stadium is de wapenstok gebruikt. Als men dan nog niet vertrekt en ons blijft hinderen in ons werk, dan zijn we soms genoodzaakt om van onze bevoegdheden te gebruiken. Natuurlijk lossen we het liever op een andere manier op, maar soms hebben we geen keus."

Indien de klager zich niet kan vinden in het besluit, dan kan hij zich desgewenst wenden tot de Nationale Ombudsman.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---