Raad van de Europese Unie

Brussel, 5 juni 2008
10068/08 (Presse 154)
P 71/08
(OR. en)
Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de verlenging van het huisarrest van
Daw Aung San Suu Kyi
De EU betreurt het ten zeerste dat de autoriteiten van Birma/Myanmar hebben besloten het huisarrest van Daw Aung San Suu Kyi, die aan het hoofd staat van de Nationale Liga voor Democratie, te verlengen. De winnares van de Nobelprijs voor de vrede leeft nu al vijf jaar onder huisarrest zonder dat er sprake is van een tenlastelegging, en heeft van de afgelopen 18 jaar er meer dan twaalf in gevangenschap doorgebracht, hoewel dit duidelijk in strijd is met de internationale normen.
Ook veroordeelt de EU de gevangenhouding van een groep van politieke activisten die om de vrijlating van Daw Aung San Suu Kyi hebben gevraagd, en dringt zij er bij de autoriteiten van Birma/Myanmar opnieuw op aan alle politieke gevangenen en gedetineerden in vrijheid te stellen. Alleen door middel van een echte dialoog met alle politieke betrokkenen is het mogelijk in Birma/Myanmar stabiliteit en welvaart te bewerkstelligen.
De invrijheidstelling van Daw Aung San Suu Kyi en andere politieke gevangenen zou de mogelijkheid hebben geboden om een begin te maken met een proces van nationale verzoening en met een daadwerkelijke overgang naar de democratie, waaraan Birma/Mynmar nu meer dan ooit behoefte heeft.
10068/08 (Presse 154) 2
NL
De EU betreurt het dat het constitutioneel referendum van 10 en 24 mei door toedoen van de autoriteiten van Birma/Myanmar is verlopen in een sfeer van algemene intimidatie, en dat de uitslag ervan geloofwaardigheid ontbeert. In dit verband bevestigt de Euopese Unie haar conclusies van 29 april 2008.