Gemeente Waddinxveen


Kadernota 2009-2012: Waddinxveen goed op weg

De gemeente is goed op weg. Er wordt hard gewerkt aan de uitwerking van beleid en de keuzes van vorig jaar voor maatschappelijke voorzieningen. Daarnaast heeft het gezond maken van het financiële beleid de volle aandacht. In dat kader heeft het college van B&W nu zorgvuldige keuzes gemaakt bij het opstellen van de Kadernota 2009-2012. De nota geeft de gemeenteraad de mogelijkheid aan te geven wat men belangrijk vindt en uitgangspunten te formuleren voor de meerjarenbegroting. De (meer)jarenbegroting wordt in het najaar vastgesteld door de gemeenteraad.

Voorop staat dat het college de gemeente verder wil blijven ontwikkelen, zodat Waddinxveen ook in de toekomst mooi en aantrekkelijk blijft voor álle inwoners. Daarom wil het college vasthouden aan de strategische keuzes in het kader van het collegeprogramma "Waddinxveen in de steigers". Deze keuzes betroffen vooral de bibliotheek, zwembad de Sniep, het centraal voetbalpark en de voorzieningen in Triangel. Inmiddels is al veel gerealiseerd: het nieuwe voetbalpark 't Suyt en het tennispark De Gouwe Smash. Ook het Wmo-plan staat in de steigers. Daarnaast zijn er drie nieuwe beheerplannen, zoals voor buitensport, civieltechnische kunstwerken en culturele kunstwerken.

Ook de realisatie van het nieuw Centrum vordert gestaag en voor de nieuwe wijk Triangel wil de gemeente onverminderd vasthouden aan haar ambitie een duurzame, mooie, groene wijk te maken. Belangrijk hierbij is dat de grote projecten geen invloed hebben op de meerjarenbegroting, omdat deze projecten per saldo zichzelf bedruipen.

De gemeente wil dus aan de uitgezette lijn vasthouden én tegelijkertijd ook voor de lange termijn een gezond financieel beleid realiseren. Dat is geen makkelijke opgave in een tijd waarin gemeenten
- en dus ook Waddinxveen - geconfronteerd worden met onder andere een stijgend prijsniveau, oplopende beheerkosten, dalende toelagen vanuit het Rijk en meer rentelasten. Bovendien wil het college een inhaalslag maken. Tegelijkertijd wil het college investeren in de toekomst, omdat de gemeente vanuit een beheergemeente steeds verder groeit naar een ontwikkelgemeente. Dat betekent een stevige opgave.

Ondanks het feit dat veel nieuw beleid niet uitstelbaar is, heeft het college scherpe en zorgvuldige keuzes gemaakt. De gemeente houdt vast aan het door het college geacht, noodzakelijk beleid, onder andere het Centrum voor Jeugd en Gezin, het Elektronisch Kind Dossier, het bestrijden van vandalisme en graffiti, de kwaliteit van de brandweerzorg in regionaal verband en duurzame onkruidbestrijding.

De Kadernota is niet sluitend, maar het is de ambitie van het college de begroting 2009 wel sluitend te maken. Daarom wordt er gekeken naar de uitkering van het rijk, andere opbrengsten, bezuinigingen, het faseren en versoberen of verminderen van taken. Het college wil bij deze opgave ook de raad betrekken.

De gemeente wil verder de rioolheffing verhogen en kostendekkend maken. Op die manier kan de gemeente voldoende aandacht besteden aan de belangrijke watertaken die zij onder haar hoede heeft. De rioolheffing stijgt met 7,5 %.

Ook de begroting voor de jaren na 2012 krijgt volop de aandacht van de gemeente. Het college wil vooruitkijken, anticiperen op toekomstige ontwikkelingen en investeringen en een visie op langere termijn neerleggen. Ook hierbij wil het college in debat met de gemeenteraad.

Op 2 juli en 3 juli staat de Kadernota 2009-2012 op de agenda van de gemeenteraad. Deze vergaderingen beginnen beide om 19.00 uur. Voorafgaand aan de raadsvergadering wordt de kadernota besproken in de raadscommissies. Op 17 juni Commissie Openbare Ruimte (aanvang 19.30 uur), 18 juni Commissie Bestuur en Middelen (aanvang 19.00 uur) en op 19 juni Commissie Samenleving (aanvang 20.00 uur).

Waddinxveen, 5 juni 2007