Gemeente Maassluis

Gemeente Maassluis succesvol met interne training Stoppen met Roken

Stoppen met Roken

De gemeente Maassluis heeft de speciale (incompany) training Stoppen met Roken met succes afgerond. Werknemers van de gemeente Maassluis werd met deze training een unieke mogelijkheid geboden om het roken achter zich te laten. Garanties werden niet gevraagd, wel een maximale inzet. En die heeft de gemeente gekregen want van de 30 belangstellenden besloten 14 deelnemers de uitdaging aan te gaan. Nu, ruim een maand na het beëindigen van de groepssessies kon de balans worden opgemaakt. Van de 14 deelnemers zijn er 11 nog steeds gestopt met roken. Reden genoeg om hier dit jaar een vervolg op te geven.

Eind vorig jaar ontstond het idee om het personeel van de gemeente Maassluis de mogelijkheid aan te bieden om onder enige begeleiding te stoppen met roken. Het college en de gemeentesecretaris waren direct enthousiast en volledig bereid mee te werken. Dit uitte zich door de training binnen werktijd toe te staan. Tevens werd toegezegd dat een deel van de eventuele kosten van ondersteunende middelen als medicatie ed. te vergoeden. Dit omdat de ziektekostenverzekeraars dit nauwelijks of niet doen.

De informatiebijeenkomst voor de start van de training trok ruim 30 belangstellenden. Uiteindelijk besloten 14 mensen deel te nemen aan de training. Stivoro voorzag de gemeente Maassluis van materialen waardoor een objectieve keuze van ondersteunende middelen mogelijk werd. Elke deelnemer heeft daarna in overleg met de eigen huisarts bepaald of en zo ja welke ondersteunende middelen nodig waren. Dit varieerde van acupunctuur, nicotine pleisters tot gerichte medicatie. Een farmaceutisch bedrijf dat ook een middel produceert gaf enige ondersteuning in kennis zonder dat het bedrijf of het middel aan de orde kwam. De deelnemers bleven dus vrij in de keuze van ondersteuning.

Begin januari gingen de deelnemers van start met wekelijkse bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten werden ervaringen uitgewisseld. De openheid en bereidheid om elkaar te ondersteunen was verrassend groot. De begeleiding werd verzorgd door de bedrijfsmaatschappelijk werker en een van de huisartsen die enkele malen mee draaide en vanuit zijn medische kennis als vraagbaak kon dienen. De begeleiding ging steeds meer op de achtergrond een rol spelen omdat de groepsleden zelf een grote inzet en motivatie toonde.

Eind april kon de balans worden opgemaakt en 12 personen bleken nog steeds gestopt te zijn. Inmiddels, nu vijf weken later, heeft er nog één persoon af moeten haken. Maar het resultaat van 11 van de 14 deelnemers mag heel groot worden genoemd.

Gezien dit behaalde succes is besloten om in september 2008 het personeel van de gemeente Maassluis de mogelijkheid te bieden voor een tweede mogelijkheid om deel te nemen aan de training Stoppen met roken.