Gemeente Heerenveen


---


---

Aanpassing woonplaatsbegrenzing Heerenveen

Een adres valt altijd binnen een woonplaats en een woonplaats altijd binnen een gemeente. Tenminste, dat zou zo moeten zijn. Het kan echter voorkomen dat een adres in adressenbestand onder een verkeerde woonplaats staat vermeld. Het project Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) heeft als doel dit soort situaties uit te bannen. Gemeenten moeten halverwege 2009 het project BAG hebben afgerond. Heerenveen schiet mooi op en heeft recentelijk de definitieve woonplaatsbegrenzing vastgesteld.

Aanpassing systemen
Uit verschillende documenten bleek dat de woonplaatsgrenzen in de gemeente niet overal hetzelfde stonden vermeld. Op basis van verschillende documenten zijn de woonplaatsgrenzen digitaal ingetekend. Hierbij zijn zoveel mogelijk de kadastrale grenzen gebruikt. Het resultaat is vergeleken met het Adressen Coördinaten Nederland (ACN) bestand van het Kadaster. Op basis van deze gegevens zijn een 9-tal veranderingen doorgevoerd. De gemeentelijke registraties zijn aangepast aan de werkelijke situatie en de betrokken adressen zijn op de hoogte gebracht van de aanpassingen. De aanpassing heeft geen consequenties; er worden geen huizen, wegen en/ of stukken grond in tweeën gedeeld. Ook blijven de adressen allemaal in de gemeente Heerenveen vallen. Een basisregistratie
De BAG is een basisregistratie, dat wil zeggen dat de gegevens eenmalig worden opgeslagen en meervoudig (kunnen) worden gebruikt. De gegevens die zijn opgenomen, zijn altijd gebaseerd op een brondocument. De BAG bestaat uit de adressenregistratie en de gebouwenregistratie. In de adressenregistratie worden gegevens bijgehouden over de woonplaats, de openbare ruimte en de nummeraanduiding. Samen vormen deze drie gegevens het adres. In de gebouwenregistratie worden gegevens bijgehouden van panden, verblijfsobjecten, ligplaatsen en standplaatsen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de opname van gegevens in de registratie en voor de kwaliteit daarvan. De Landelijke Voorziening BAG neemt deze gegevens af van gemeenten en is daarmee het landelijke distributiepunt waar afnemers gebouw- en adresgegevens kunnen krijgen. Op deze manier komt er een centraal, kloppend adressenbestand.


---

OneStat.com Web Analytics