Nieuw-Vlaamse Alliantie


Gezinsvriendelijk werken maximaal ondersteunen (05/06/08)

De N-VA trekt volop de kaart van het gezinsvriendelijk werken en wil dan ook de combinatie werk-gezin leefbaarder en flexibeler maken. Tegelijkertijd moeten we oog blijven hebben voor de krapte op de arbeidsmarkt. Het komt er dus op aan méér mensen aan het werk te krijgen en te houden door het aantrekkelijker maken van deeltijds werken en verschillende vormen van tijdskrediet.

De Vlaamse aanmoedigingspremie is een aanvulling op het federale tijdskrediet en moet werknemers helpen om werk en gezin beter te combineren. Het aantal aanvragen voor een aanmoedigingspremie is de afgelopen vijf jaar fors gestegen. Vooral jongere vrouwen maken ervan gebruik. Voor Vlaams parlementslid Gino De Craemer (N-VA) moet via gedifferentieerd maatwerk beter ingespeeld worden op individuele noden, vooral van de vele tweeverdieners.

Zowel in de publieke (+24%), de social profit- (+13%) als de privé-sector (+31%) is het aantal aanvragen in 2007 aanzienlijk gestegen ten opzichte van 2003. Het aandeel negatieve beslissingen blijft nagenoeg constant, terwijl het aandeel goedgekeurde aanvragen rond de 90% schommelt. Enkel in de privé-sector is het percentage afgekeurde dossiers de afgelopen vijf jaar gestegen. 80% van de goedgekeurde dossiers betreft vrouwen én de nadruk ligt op de leeftijdsgroep 25-40 jaar.

De meest voorkomende dossiers voor de openbare sector betreffen de halftijdse en de voltijdse onderbreking van de loopbaan (telkens ongeveer één derde van de aanvragen). Waar de 1/5 onderbreking in 2006 goed was voor ruim een kwart van de aanvragen, is dit aandeel in 2007 gestegen tot bijna een derde. De reden voor deze stijging is het succes van de mogelijkheid voor Vlaamse ambtenaren om 1/5 loopbaanonderbreking op te nemen.

De federale stelsels van tijdskrediet en thematische verloven kenden samen een groei van 45% in 2007 ten opzichte van 2003, terwijl het Vlaamse stelsel van aanmoedigingspremies een onderbroken groei kende van 17%. De verklaring hiervoor ligt in de strengere voorwaarden voor de toekenning van de Vlaamse aanmoedigingspremies.

Het moet volgens Gino De Craemer mogelijk zijn de loopbaan te onderbreken om taken van maatschappelijk nut op zich te nemen. Deze maatregelen dienen ook financieel te worden ondersteund door de overheid. Kiezen voor maximale ondersteuning van wie verantwoordelijkheid draagt voor anderen, zal uiteindelijk het maatschappelijk weefsel versterken en de sociale draagkracht van onze samenleving opkrikken. Voor de N-VA is het ten slotte evident dat alle betrokken bevoegdheden als persoonsgebonden materies, bevoegdheden moeten zijn van de Vlaamse Gemeenschap en dat het op deelstaatniveau is dat een gezinsbeleid kan en moet gevoerd worden.

Auteur:
Gino De Craemer
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be