Gemeente Breda

Brede scholen vorderen gestaag

Naar verwachting worden de drie Brede Scholen in Breda opgeleverd binnen de gestelde planning. Dat staat in de voortgangsnotitie Brede Scholen die het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld.

Ten opzichte van de vorige voortgangsnotitie blijven de geplande opleverdata voor Huis van de Heuvel en Brede School Geeren Noord gehandhaafd, terwijl de opleverdatum van Brede School Vlierenbroek vervroegd wordt.

De ontwikkeling van de Brede Scholen is gebaseerd op drie pijlers: Inhoudelijke samenwerking, Beheer en exploitatie en Bouw. Het college is van mening dat een goede samenwerking tussen de diverse betrokken partijen een belangrijke voorwaarde is voor het succes van de brede scholen. Daarom is ervoor gekozen eerst de afspraken over inhoudelijke samenwerking en exploitatie en beheer te maken, voordat met de daadwerkelijke bouw wordt gestart. Die keuze kost tijd, maar grondige voorbereidingen op dit gebied verdienen zich terug in succesvolle brede scholen.

Een greep uit de voortgangsrapportage

Bij de ontwerpen van de brede scholen, zijn Centra voor Jeugd en Gezin en consultatiebureaus (of, in de situatie Vlierenbroek de inloopfunctie van het consultatiebureau) betrokken. Huis van de Heuvel heeft een extra samenwerkingspartner gevonden in de Stichting Ouderenwerk Breda en de stichting Mees is toegevoegd als partner van de Brede school Vlierenbroek. De bouw van de Vlierenbroek start in oktober 2008. Op 25 juni is er een informatieavond gepland.

De samenwerking in Huis van de Heuvel heeft geleid tot een initiatief van de schoolbesturen INOS, OPO en Kober Kindercentra voor de versnelde start van de brede school. Komend schooljaar start al een tijdelijke brede school aan de Heuvelbrink totdat Huis van de Heuvel gereed is. Doel is behoud van leerlingen in de wijk Heuvel zodat in 2010 een goede start met Huis van de Heuvel kan worden gemaakt. Deze oplossing is ook in goed overleg met de wijkraad tot stand gekomen. Op maandag 16 juni om 19.00 uur houdt de gemeente hierover een informatieavond in de buurt.

De voetbalkooi wordt geïntegreerd in het plein bij de Brede School Geeren-Noord en wordt ook inzetbaar voor de brede school, dit in nauw overleg met de jongeren in de wijk. Voor Brede School Vlierenbroek en Brede School Geeren-Noord is de artikel 19 procedure gestart. Met Essent is de afrondingsfase bereikt over een akkoord over de verwijdering van het ketelhuis op de locatie van de Brede School Geeren-Noord. Op 23 juni is er een informatiebijeenkomst voor omwonenden. Ten slotte is de projectorganisatie om de brede scholen te realiseren dit jaar aangescherpt. Zo is één procesmanager aangesteld voor het aansturen en bewaken van de voortgang van de drie brede scholen. Ook kunnen eventuele problemen zo tijdig en op het juiste niveau worden opgelost.

Breda, 5 juni 2008