Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Algerakering, het eerste Deltawerk

Leerlingen Comenius College leren over de Algerakering, het eerste Deltawerk

Het eerste Deltawerk, de Algerakering bij Capelle en Krimpen aan den IJssel bestaat dit jaar 50 jaar. Een goed moment om de jeugd te leren over de Watersnoodramp en de gevolgen hiervan. Speciaal voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool en de klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs is een lesbrief ontwikkeld door de projectgroep '50 jaar Algera'. De gemeenten Krimpen en Capelle aan den IJssel, Rijkswaterstaat, Provincie Zuid-Holland en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zijn hierin vertegenwoordigd.

Het Comenius College in Krimpen aan den IJssel is de eerste school die hiermee aan de gang is gegaan. Op 3 juni zijn de brugklasleerlingen gestart met een project over water, klimaatverandering en bescherming tegen water. In de klas zijn docenten en kinderen aan de slag gegaan met de lesbrief over de stormvloedkering. Maar naast de eigen onderwijzer of docent kunnen scholen ook een beroep doen op een gastdocent. Dit kan iemand zijn die de Watersnoodramp heeft meegemaakt en daar heel spannend over kan vertellen of iemand die heeft meegewerkt aan de bouw van de kering en/of de brug. Maar ook een medewerker van het hoogheemraadschap die alles kan vertellen over waterbeheer in dit lage stukje Nederland kan op school langs komen.

Op 4 juni waren de eerste gastdocenten welkom om hun verhaal te vertellen in de klas. Projectleider '50 jaar Algera' Adri Liedorp trapte af en nam de eerste les voor zijn rekening. Als jochie van negen maakte de geboren Krimpenaar de Watersnoodramp mee en kan zich de bouw van de kering en de brug nog goed herinneren. Met veel foto's uit die tijd wist hij de kinderen veel te vertellen. Hij gaf het stokje over aan Harry Berkouwer, medewerker van het hoogheemraadschap, om de volgende les voor zijn rekening te nemen.

Naast de lesbrief en de gastdocenten kunnen de leerlingen ook een bezoek brengen aan de Algerakering. Zij worden daar rondgeleid en kunnen de werking van de kering en de brug van dichtbij bekijken.

Op 30 augustus is er gelegenheid voor alle inwoners van Krimpen en Capelle aan den IJssel om '50 jaar Algera te vieren. Er wordt op het moment hard gewerkt om een feestprogramma samen te stellen voor jong en oud.

algera1small.jpg (19 Kb) algera2small.jpg (20 Kb)