Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Tweede verzoek contactgegevens Vanthemsche

B u reau Bestuursraad
Geachte Voorzitter,
Naar aanleiding van uw tweede verzoek om de contactgegevens van de heer Vanthemsche ter beschikking te stellen, zodat klokkenluiders de gelegenheid hebben zich bij hem te melden, bericht ik u als volgt.
Helaas kan ik niet aan uw verzoek voldoen. Ik heb - ook zonder de contactgegevens van de heer Vanthemsche te geven - voldoende mogelijkheden aan externen geboden om (via het ter beschikking gestelde contactadres van mijn ministerie) hun verhaal aan de onderzoekscommissie van Vanthemsche ter beschikking te stellen.
Daarnaast heb ik in verschillende debatten met uw Kamer gevraagd om eventuele misstanden die door externen aan u kenbaar zijn gemaakt, aan mij te melden. Naar aanleiding van het debat over de VWA op 26 maart 2008, heb ik op verzoek van uw Kamer met een klokkenluider gesproken. En in april heeft één van uw fracties mij verzocht of vier bij haar bekende klokkenluiders een gesprek zouden kunnen voeren met de heer Vanthemsche. Na overleg met hem, heb ik besloten aan dit verzoek gehoor te geven, in het belang van het onderzoek. Omdat dit verzoek mij tijdig bereikte, pasten deze gesprekken in de onderzoeksplanning van de heer Vanthemsche. Deze hebben inmiddels plaatsgevonden.
Voor het overige hebben mij vanuit uw Kamer of elders geen meldingen bereikt. Bovendien heb ik - naar aanleiding van uw verzoek van 15 mei (08-LNV-B-65) - aangegeven dat ik brieven van externen die ik vóór 28 mei 2008 zou ontvangen, ter hand zou stellen aan de heer Vanthemsche. De datum van 28 mei 2008 was nodig om het rapport tijdig te kunnen opleveren. Tot op heden zijn dergelijke brieven niet ontvangen en dus ook niet aangeleverd aan de heer Vanthemsche.
Het doel om de heer Vanthemsche van alle relevante informatie te voorzien die in het belang is van zijn onderzoek, is ook mijn doel. Mijn inziens heb ik daartoe ruimschoots de mogelijkheden gegeven.
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
3 juni 2008 08-LNV-B-78 BBR. 2008/333 5 juni 2008
Tweede verzoek contactgegevens
Vanthemsche
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
5 juni 2008 BBR. 2008/333 2
Los daarvan kan ik ook - zoals ik al in mijn vorige brief impliceerde - om praktische redenen geen gehoor geven aan het verzoek van uw Kamer. De heer Vanthemsche is namelijk momenteel bezig met de afronding van zijn onderzoek en zijn rapport. Desalniettemin wijs ik u - en de u bekende klokkenluiders - nogmaals op de mogelijkheden om hun mededelingen of klachten bekend te maken. Ik vind dat van het grootste belang. Deze mogelijkheden, die er al waren en ook zullen blijven, zijn:
1. mensen die werkzaam zijn bij LNV of diensten van LNV: wanneer zij misstanden constateren, kunnen zij dit aan de orde stellen volgens de bestaande procedures, namelijk via hun directeur of één van de vertrouwenspersonen.
2. externen kunnen eventuele misstanden aan mij, als verantwoordelijke minister, melden.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg