Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


2070821970

Vragen van het lid Jan de Vries (CDA) aan de staatssecretaris van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over de beloningsleidraad van managers in het voortgezet onderwijs. (Ingezonden 5 juni 2008)


1
Heeft u kennisgenomen van de Beloningsleidraad voor directeuren en bestuurders in het voortgezet onderwijs, zoals vastgesteld op 28 mei 2008? Zo ja, is deze leidraad voor 28 mei
2008 aan u ter goedkeuring of advisering voorgelegd en wat was uw oordeel? 1)


2
Is de beloningsleidraad van toepassing op instellingen met een Raad-van-Toezicht-model? Is er voor dit model een wettelijke basis? Zo neen, zijn directeuren en bestuurders dus gewoon werknemer en wat betekent dit naar uw oordeel voor de toepassing van deze leidraad?


3
Kunnen directeuren en bestuurders in het voortgezet onderwijs zich ontrekken aan de werkingssfeer van de CAO voor het voortgezet Onderwijs en vindt u dat gezien de aard van het voortgezet onderwijs wenselijk?


4
Acht u het redelijk en verantwoord dat de beloningshoogte is gebaseerd op de totale directeurenmarkt, inclusief het bedrijfsleven en semi-publieke sectoren?


5
Kunnen volgens de CAO voor het voortgezet onderwijs directeuren maximaal 7.392 euro per maand verdienen? Wat is uw oordeel over de forse verhoging van het maximale jaarsalaris naar 174.200 euro, een verhoging van ongeveer 70 procent, als gevolg van de beloningsleidraad?


6
Ziet u als gevolg van deze beloningsleidraad het gevaar van een loonopdrijvend-effect, waarbij het maximum de norm wordt en de afstand tot de beloning op de werkvloer te groot wordt? Bestaat niet het gevaar dat deze beloningsleidraad negatief uitwerkt op de recent gestarte CAO-onderhandelingen in het voortgezet onderwijs?


7
Klopt het dat het normbedrag en het gemiddelde belastbaar jaarloon van ministers op grond van de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens over het jaar
2007 nu 169.000 euro bedraagt en dat daar in tegenstelling tot de norm uit de beloningsleidraad ook pensioenafdrachten zijn inbegrepen? Hoe beoordeelt u het feit dat met deze beloningsleidraad directeuren en bestuurders in het voortgezet onderwijs fors meer kunnen verdienen dan een minister (de 'Balkenendenorm')?


8
Bent u van oordeel dat een beloningsleidraad als onderdeel van een Code voor goed bestuur uw goedkeuring moet hebben? Zo ja, hoe gaat u dat bewerkstelligen en hoe voorkomt u dat vooruitlopend op die procedure deze beloningsleidraad in de praktijk al wordt toegepast?


1) Trouw, 31 mei 2008