KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

5-6-2008

Heemskerk/Tentij nipt aan kop na eerste dag Texel Dutch Open 2008

Na de eerste dag van de Texel Dutch Open 2008, het officiële
Nederlandse kampioenschap catamaranzeilen, gaan Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij nipt aan kop. Op woensdag 4 juni wisten zij de eerste zege te pakken en eindigden vervolgens als derde. Coen de Koning en Jeroen van Leeuwen finishten tweemaal als tweede. Daarmee komen ze op het gelijke aantal punten als Heemskerk/Tentij, die vanwege hun gewonnen race aan de leiding gaan. Herbert Dercksen en Mark Bulkely staan derde overall.

De windcondities waren vandaag licht bij een vlakke zee. In totaal kwamen er 79 catamarans verdeeld over twee vloten in actie. In de Open klasse I (snellere cats) stond de teller op 75. De overige vijf deelnemers strijden in de Open Klasse II, waarbij Texelaar Dirk Pool met zijn Prindle 15 aan de leiding gaat.

Eerste zege voor Heemskerk/Tentij
De vloot ging gretig van start met negen zwarte vlaggen
(diskwalificatie na te vroege start). Daar zat de Hobie Tiger van Kathelijn de Bruijne en Bart van Rijs bij. Mischa Heemskerk: Er stond weinig wind, dus het was moeilijk om de boel op gang te houden. Heemskerk en Tentij gingen als tweede F18 over de eindstreep, maar De Bruijne en Van Rijs bleken een zwarte vlag te hebben.

Aan kop vond een ander gevecht plaats, tussen twee 20-voet carbon cats. Herbert Dercksen en Mark Bulkely (GBR) gingen ruim aan de leiding, totdat in het laatste spinnakerrak de tack line van het spival uit de klem kwam. Daardoor verloren ze kostbare meters en konden Xander Pols en Tjiddo Veenstra langszij komen. Dercksen en Bulkely wonnen uiteindelijk de fotofinish, maar op handicap werden ze vierde.

Dercksen/Bulkely zijn F18s te snel af
De Extreme 20 van Dercksen/Bulkely raakte behoorlijk op stoom in de tweede wedstrijd. Zijn bemanning Bulkely is geen onbekende voor Dercksen. Tijdens de Olympische Spelen van 2004 namen ze het tegen elkaar op in de Tornado-klasse. Op de eindstreep was hun voorsprong op de eerste F18, van Coen de Koning en Jeroen van Leeuwen, groot genoeg om ze op handicap te verslaan.

Bij de laatste bovenboei was het nog even spannend in de
F18-voorhoede. Heemskerk en Tentij gingen als tweede rond. Heemskerk: We moesten een keuze maken tussen verdedigen op James Power op rechts of op Mourniac aan de linker kant en we kozen voor Mourniac. Daardoor kon Coen ertussen komen. De Koning en Van Leeuwen hadden een sterke dag met twee tweetjes. De Koning over de laatste race: We waren slecht weg, dus we hebben het gas erop gezet en goed op de shifts gevaren. We kwamen als derde boven en werden uiteindelijk tweede. We zijn dus tevreden, zeker omdat we al een tijdje niet meer hadden gevaren.

Top vijf Open Klasse I:

NED: Heemskerk/Tentij F18 Hobie Tiger, 4 punten
NED: De Koning/Van Leeuwen F18 Nacra Infusion, 4 punten
NED: Dercksen/Bulkey Extreme 20, 5 punten
FRA: Bontemps/Marfaing F18, 8 punten
NED: Bouscholte/Van Wieren Eagle 20, 15 punten
Top drie Open Klasse II:

NED: Dirk Pool Prindle 15, 2 punten
NED: Hans Primowees, Prindle 15, 5 punten
NED: David van Aard, Hobie FxOne spi, 7 punten

Internetadres: http://www.roundtexel.com/