Robeco ziet nieuwe mogelijkheden door kredietcrisis

05/06/2008 16:44

Robeco Groep

Rotterdam, 5 juni 2008

PERSBERICHT

Robeco ziet nieuwe mogelijkheden door kredietcrisis

In de periode 2001 tot en met 2004 werden door Robeco veel producten geïntroduceerd die gebruik maakten van een hoge gemiddelde kredietopslag in verhouding tot het risico. Toen dit niet meer het geval was, is Robeco in tegenstelling tot concurrenten met deze producten gestopt. Robeco heeft mede hierdoor de kredietcrisis goed doorstaan. Ondanks dat velen nu met de kater van een verkeerde timing zitten, is het juist nu weer het moment om met een dergelijk product te komen. Het is vanaf vandaag mogelijk om op de Robeco Credit Opportunity Obligatie Dec 2013 in te schrijven.

Robeco's ervaring met actief management van gestructureerde kredietproducten gaat terug tot 2001. Sindsdien heeft Robeco meerdere gestructureerde kredietproducten uitgegeven waarvoor op dit moment ongeveer EUR 7 miljard wordt beheerd binnen de verschillende portefeuilles. De voor de particuliere markt gestructureerde kredietproducten van Robeco hebben tot nu toe voldaan aan de vooraf gestelde verwachtingen.

Robeco heeft er destijds al voor heeft gekozen voor Europese particuliere beleggers alleen gestructureerde kredietproducten het licht te doen zien in periodes waarin Robeco de gemiddelde kredietopslag in verhouding tot het risico aantrekkelijk vond. Dit was van 2001 tot en met 2004 het geval. De relatief hoge gemiddelde kredietopslag vormt dan ook een belangrijk onderdeel van de uitstekende performance van de destijds uitgegeven gestructureerde kredietproducten. Op dit moment is de kredietopslag wederom op een relatief hoog niveau. Doordat naar verwachting een hoge kredietopslag een gunstige invloed op het verwacht rendement van gestructureerde kredietproducten heeft, komt Robeco nu met de Credit Opportunity Obligatie Dec 2013.

Door de kredietcrisis is de kredietopslag die gemiddeld op een portefeuille van bedrijfsobligaties wordt vergoed gestegen. Naar historische maatstaven is deze vergoeding hoog . Dit betekent dat beleggers een hogere compensatie krijgen voor het (verhoogde) risico dat bedrijven de kans lopen niet aan hun verplichtingen te voldoen.

De huidige kredietopslag biedt kansen, maar brengt ook risico's met zich mee. Doordat de vergoeding historisch hoog is, kan een gespreide portefeuille meer credit events aan voor dit daadwerkelijk tot verliezen leidt. Weliswaar is het mogelijk dat winsten van bedrijven door de kredietcrisis teruglopen, maar Robeco vindt dat kredietwaardige bedrijven in het algemeen zodanig sterke balansen hebben, dat ze de eventuele teruggang in winstgevendheid als gevolg van de kredietcrisis kunnen opvangen. Wel is een spreiding over meerdere bedrijven en sectoren belangrijk.

Via de Robeco Credit Opportunity Obligatie Dec 2013 neemt de belegger indirect (en met hefboom) positie in een breed gespreide portefeuille van bedrijfsobligaties. Bij de huidige rentevooruitzichten leidt dit tot een geprognosticeerd effectief rendement van circa 7,2% per jaar over de looptijd van het product. De terugbetaling van de hoofdsom en de hoogte van de coupon zijn afhankelijk van het beleggingsresultaat van de onderliggende portefeuille en van de 3-maands rente.

De totale portefeuille zal bestaan uit meer dan 100 bedrijven, goed gespreid over landen en sectoren. De meerderheid van deze ondernemingen heeft een goede kredietwaardigheid. De portefeuille wordt actief beheerd door Robeco. Dat betekent dat de portefeuillemanagers actief kunnen inspelen op veranderende marktomstandigheden. Dit is een belangrijk voordeel in vergelijking met veel andere gestructureerde producten, die statische portefeuilles als onderliggende waarde hebben.

Om een hoger potentieel rendement te kunnen bieden kan ook een gedeelte van de portefeuille worden belegd in ondernemingen met een lagere kredietwaardigheid, uit opkomende markten of in kredietwaardige Europese Asset Backed Securities.

De directe en indirecte beleggingen in Asset Backed Securities zullen alleen in kredietwaardige Europese Asset Backed Securities plaatsvinden. De belegging in Asset Backed Securities zal maximaal 20% van de portefeuille uitmaken. De portefeuille die aan de Asset Backed Securities verbonden is, bestaat uit Europese hypotheken van goede kredietkwaliteit (het zogenaamde prime-segment).

Een hoge mate van diversificatie is belangrijk binnen elke portefeuille omdat daarmee het beleggingsrisico wordt verkleind. Vandaar dat de onderliggende kredietportefeuille breed gespreid zal worden over de verschillende sectoren en geografische regio's.

Over Robeco

Robeco, opgericht in Rotterdam in 1929, biedt beleggingsproducten en -diensten voor institutionele en particuliere beleggers wereldwijd. Het beheerd vermogen bedraagt circa EUR 146 miljard (per 31 december 2007).

Het productaanbod omvat aandelen- en vastrentende beleggingen, geldmarkt- en vastgoedfondsen, en alternative investments, waaronder private equity, hedgefondsen en gestructureerde producten. De verschillende strategieën worden beheerd in Rotterdam (hoofdkantoor), Boston, Hongkong, New York en Parijs.

Voor institutionele en zakelijke klanten heeft Robeco kantoren in Bahrein, België, China, Duitsland, Frankrijk, Japan, Luxemburg, Polen, Spanje, de Verenigde Staten en Zwitserland. Robeco heeft een banklicentie in Frankrijk en Nederland, waar rechtstreeks aan particuliere klanten wordt verkocht.

Robeco heeft een belang van 100% in Corestone in Zug (Zwitserland), Harbor Capital Advisors in Chicago en in Transtrend in Rotterdam. Verder heeft Robeco belangen in SAM Group (circa 60%) in Zürich, in Canara Robeco Investment Management (49%) in Mumbai, en in AIM (40%) in Rijmenam (België).

Robeco is onderdeel van de Rabobank Groep, wereldwijd een van de weinige particuliere banken met de hoogste kredietwaardigheidbeoordeling van Moody's en Standard & Poor's. Daarnaast heeft Rabobank de hoogste 'sustainability cluster score', een beoordeling van de mens- en milieuvriendelijkheid van een organisatie, binnen de bancaire sector.

Ronald Florisson, Corporate Communications Robeco

Kantoor: 010 - 224 28 10

Mobiel: 06 - 53 831 586

E-mail: ronald.florisson@robeco.nl