Gemeente Reimerswaal


500-jarig bestaan Rhetoricagilde Hansweert

Geplaatst op: 05-06-2008
door: ()

Het Rhetoricagilde `De Wijngaerdrancke' werd in het jaar 1508 door Hendrik van Bruelis te Kapelle opgericht. Het doel was om de katholieke leden en inwoners van Kapelle ontwikkeling bij te brengen door middel van het kolfspel; en verder door de muziek-, zang- en dichtkunst, maar vooral door het toneelspel.
Na de reformatie verminderde het aantal katholieke inwoners van Kapelle drastisch en in 1891 werd dan ook besloten dat het gilde voortaan gevestigd zou zijn in Hansweert.
Het gilde bestaat nog steeds volgens de reglementen uit maximaal twintig gehuwde mannen van katholieke huize en allen wonende binnen de gemeenten Reimerswaal en Kapelle.
In deze moderne tijd is de doelstelling van het gilde, mede gelet op de hogere leeftijd van de meeste gildeleden, enigszins aangepast. Het accent is van volksvermaak en de kunst van de beoefening van de rhetorica verlegd naar activiteiten op sociaal- maatschappelijk vlak. Zo zijn veel van de gildeleden actief in diverse kernen. Tevens zijn de leden maatschappelijk actief en verlenen zij hand- en spandiensten bij onderhoud van kerken en begraafplaatsen, helpen waar nodig de oudere medemens en bezorgen warme maaltijden thuis.

Het archief van het Rhetoricagilde is in 2007 overgedragen aan het archief van de gemeente Reimerswaal. Van het oudste boek van het gilde heeft het Zeeuws archief vorig jaar een scan gemaakt. Interesse hiervoor? Via de volgende links kunt u een kijkje nemen in het boek.

Bladzijde 1

Bladzijde 2 en 3

Bladzijde 4 en 5

Bladzijde 6 en 7

Bladzijde 8 en 9

Bladzijde 10 en 11

Bladzijde 12 en 13

Bladzijde 14 en 15