Meer dan 10.000 scholen in Sichuan zwaar beschadigd 05 juni 2008, Beijing - Nieuwe gegevens tonen aan dat door de aardbeving van 12 mei meer dan 10.000 schoolgebouwen in de Chinese provincie Sichuan zwaar zijn beschadigd. Bijna 7.000 scholen zijn totaal verwoest. Unicef schat dat het aantal getroffen kinderen in de miljoenen loopt. De VN-kinderrechtenorganisatie ondersteunt de Chinese overheid bij het herstel van het onderwijs.

Samen met de Chinese autoriteiten heeft Unicef onderzocht hoe het met het onderwijs in het aardbevingsgebied is gesteld. "We zagen dat de overheid, bedrijven en vrijwilligers onvermoeibaar met elkaar samenwerken om ervoor te zorgen dat in het gebied tijdelijke klaslokalen komen," zegt David McLoughlin, vice-directeur van Unicef China.

Onderwijs heeft hoogste prioriteit Hoewel nog niet precies duidelijk is hoeveel kinderen nu geen onderwijs volgen, geeft de Chinese overheid de hoogste prioriteit aan de hervatting van het onderwijs. Zo volgen kinderen lessen in 'ploegendiensten' en begint de zomervakantie eerder, zodat het nieuwe schooljaar al op 1 augustus kan beginnen.

Uit het onderzoek blijkt dat in Sichuan dringend behoefte is aan onder meer tentscholen, sanitaire voorzieningen en leer- en sportmaterialen. Daarnaast moeten onderwijzers worden getraind in het begeleiden van kinderen die emotioneel lijden onder de gevolgen van de aardbeving en moeten scholen beter op eventuele toekomstige rampen worden voorbereid.