Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 5 juni 2008

Rector Universiteit van Tilburg wordt directeur van Netspar

Frank van der Duyn Schouten, rector magnificus van de Universiteit van Tilburg, wordt algemeen directeur bij Netspar, het aan de UvT gelieerde maatschappelijk topinstituut (MTI) op het gebied van vergrijzing. Van der Duyn Schouten zal met ingang van 1 april 2009 samen met de wetenschappelijk directeur Theo Nijman het nieuwe bestuur van Netspar vormen. De periode tussen de rectoraatsoverdracht op 20 november en de start bij Netspar zal worden gebruikt voor een inhoudelijke overdracht aan de nieuwe rector en drie maanden sabbatical.

Na een rectoraat van negeneneenhalf jaar geeft Frank van der Duyn Schouten het stokje door aan Philip Eijlander, momenteel decaan van de Faculteit Rechtsgeleerdheid. De aanstelling bij Netspar betreft een nieuwe functie waarin Van der Duyn Schouten zich zal toeleggen op bestuurlijke en managementtaken en op het behartigen van de belangen extern. De nieuwe directeur zal de huidige wetenschappelijk directeuren Lans Bovenberg en Theo Nijman in staat stellen meer aan de inhoud van Netspar bij te dragen en de wetenschappelijke basis van Netspar verder uit te bouwen. De ambities om internationaal de vleugels uit te slaan en dieper in de innovatieketen door te dringen maken deze aanpassing in de bestuursstructuur nodig. Netspar directievoorzitter Theo Nijman is verheugd over de komst van Van der Duyn Schouten. "Frank is iemand met een ruime bestuurlijke ervaring die tevens over uitstekende managementcapaciteiten beschikt. Bovendien heeft hij een groot internationaal netwerk van zowel wetenschappers als bestuurders. Zijn visie op de toekomst van Netspar en onze ideeën daarover matchen goed. Wij denken uitstekend te kunnen samenwerken."

Netspar zal een zogenaamde collegiale bestuursstructuur hanteren die bestaat uit een wetenschappelijk directeur (Nijman) en een algemeen directeur (Van der Duyn Schouten). De algemeen directeur geeft handen en voeten aan de bedrijfsvoering. De wetenschappelijk directeur is voorzitter van een wetenschappelijk management team bestaande uit Theo Nijman, Lans Bovenberg, Lex Meijdam, Frans de Roon en Arthur van Soest.

Prof. dr. Frank van der Duyn Schouten heeft tijdens zijn rectoraat aan de Universiteit van Tilburg veel bestuurlijke en internationale expertise opgebouwd. Mr. Hein van Oorschot, voorzitter van het College van Bestuur, is blij dat die expertise de komende jaren ten goede zal komen aan Netspar en daarmee voor de Universiteit van Tilburg behouden blijft. Van der Duyn Schouten zal ook weer een aantal taken op zich nemen binnen het departement Econometrie en Operations Research.