Oost Flevoland Woondiensten wint Nationale Energie Toekomst Trofee

05/06/2008 17:32

SenterNovem

Nieuwegein, 5 juni 2008 - Woningcorporatie Oost Flevoland Woondiensten (OFW) uit Dronten is de winnaar van de NET-Trofee 2008. Deze prijs voor het beste initiatief op het gebied van energiezuinig wonen en werken is vandaag uitgereikt door minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar op KansRijk, het jaarlijkse congres van SenterNovem. Juryvoorzitter was Elco Brinkman.

De jury prijst vooral de integrale aanpak van de woningcorporatie. OFW Dronten gaat een wijk in het centrum van Biddinghuizen op zo'n manier renoveren dat zowel de duurzaamheid van de huizen verbeterde als de leefbaarheid in de wijk. Door de aanpak besparen de inwoners van de 85 huizen op de energiekosten en is dreigende verpaupering voorkomen. "De ambitieuze aanpak om bestaande woningen naar een B-label te brengen is een voorbeeld voor alle corporaties en bouwers die straks bezig gaan met de bestaande bouw in het kader van Meer met Minder," stelt het juryrapport. In 2007 werd OFW Dronten ook al genomineerd voor de NET-Trofee, met een project rond de invoering van het energielabel.

Duurzame kwaliteitsverbetering

OFW Dronten gaat in Biddinghuizen bij 85 woningen voorzieningen aanbrengen zoals betere isolatie, bouwkundige zonwering, warmteterugwinning, zonnecollectoren en HR-ketels. Hierdoor kan per woning soms wel Euro 1600 worden bespaard op de energiekosten per jaar. Gemiddeld is de besparing Euro 1200 per woning per jaar. De corporatie gebruikt het project als pilot voor duurzaam onderhoud. De effecten van de maatregelen worden gedurende tien jaar gemonitord. De ervaringen in Biddinghuizen worden meegenomen in toekomstige onderhouds- en renovatieprojecten. Naast de duurzame aspecten illustreert dit project dat energiebesparing niet los staat van duurzame kwaliteitsverbetering in een wijk of stad.

Trots op de prijs

Truus Sweringa, directeur van OFW Dronten, is uiteraard blij met de prijs. "Het is een erkenning voor onze jarenlange inspanningen op het gebied van verduurzaming en energiebesparing", zegt ze. Sweringa vindt het echter vanzelfsprekend dat woningcorporaties zich inzetten voor het vergroten van de duurzaamheid en het verbeteren van de leefbaarheid. "Zelfs als maar de helft waar is van wat gezegd wordt over de klimaatverandering, dan moet je je schamen als je er niets aan doet."

Bijzondere vermelding voor Middelburg

Een bijzondere vermelding van de jury kreeg het project Duurzame Monumenten in Middelburg van de initiatiefgroep Duurzaam Middelburg. De jury juicht het toe dat de DUMO-methode in de praktijk is getest en een goed handvat biedt om rijks- en gemeentelijke monumenten op energiegebied te verbeteren, zonder de monumentale waarden aan te tasten. De DUMO-methode is een aanpak voor het verduurzamen van monumenten.

Gemeente Veenendaal en TNT

De andere twee finalisten van de NET-Trofee 2008 waren de gemeente Veenendaal en TNT. Beiden kregen waardering van de jury voor de rol die zij spelen op het gebied van energiebesparing en verduurzaming van vastgoed. De gemeente Veenendaal richtte samen met Quattro Energie een eigen energieonderneming op om op een rendabele manier een duurzaam collectief warmtesysteem aan te kunnen leggen in de nieuwe wijk Buurtstede. Het financiële voordeel komt direct terecht bij de bewoners. TNT realiseert 'groene' kantoorgebouwen en sorteercentra in Hoofddorp en Veenendaal. Vernieuwend is dat TNT als huurder investeert in duurzame ambities.

Achtergrond NET-Trofee

De Nationale Energie Toekomst Trofee bestaat sinds 2005 en is nu voor de vierde keer uitgereikt. SenterNovem organiseert de competitie in opdracht van het ministerie van VROM/Wonen, Wijken en Integratie. De NET-Trofee beloont projecten die uitblinken op het gebied van energiezuinig wonen en werken. De eerste winnaar in 2005 was Seinen Projectontwikkeling, voor een innovatief financieringssysteem voor energiezuinige maatregelen. In 2006 won Vestia/Ceres projecten met energiemaatregelen in sociale huurwoningen en afgelopen jaar was het WNF de winnaar, met zijn duurzaam gerenoveerde hoofdkantoor in Zeist.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.senternovem.nl