Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Minister Cramer bespreekt geluidsoverlast AWACS met Navo-chef

05-06-2008

Minister Cramer heeft in het Navo-hoofdkwartier in Brussel gesproken met Navo-baas De Hoop Scheffer over de geluidsoverlast veroorzaakt door AWACS-vliegtuigen in Zuid-Limburg. De Navo-vliegtuigen van de basis Geilenkirchen zorgen voor veel overlast in de gemeente Onderbanken en omliggende dorpen.

Minister Cramer: 'Bij alle discussies hierover in de Tweede Kamer en daarbuiten, speelt de Navo een cruciale rol. Ik dacht daarom dat het een goed idee was mijn zorgen over de geluidsproblematiek op het hoogste niveau van de Navo te bespreken.' De Navo-chef en de bewindsvrouw spraken een uur met elkaar. 'Het was een open en goed gesprek. Ik was aangenaam verrast door het feit dat de Navo de problematiek zo serieus neemt en dat de secretaris-generaal (sg) en zijn staf zo goed op de hoogte waren van deze zaak. We hebben gesproken over de mogelijkheden de geluidsoverlast te verminderen. De sg heeft mij verzekerd dat hij dit dossier zelf op de voet volgt. En ik heb veel nieuwe informatie opgedaan. Voor mij was mijn bezoek aan het Navo-hoofdkwartier bijzonder, maar voor de sg ook. Hij zei me dat hij voortdurend met ministers van Defensie spreekt, maar zelden met een minister voor Milieu!', zo zei Cramer.

Tijdens de wekelijkse vergadering van de Navo-ambassadeurs diezelfde ochtend, is op initiatief van de Nederlandse Navo ambassadeur Schaper overeengekomen dat aan de 'Directie' van de AWACS vliegtuigen ( NAPMP Board of Directors) gevraagd zal worden een veelomvattende studie te doen naar alle aspecten van de problematiek, ook de milieuaspecten. Deze studie moet binnen acht maanden afgerond zijn. Daarnaast zal met urgentie bekeken worden of de vlucht simulatoren eerder operationeel kunnen zijn waardoor het aantal trainingvluchten beperkt zou kunnen worden.