Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamer stemt in met goedkeuringswet Verdrag van Lissabon

05 jun 2008 | De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met de goedkeuringswet voor het Verdrag van Lissabon. Staatssecretaris Timmermans gaf namens de regering aan verheugd te zijn dat de Kamer haar goedkeuring verleent.

Timmermans (Europese Zaken) sprak zijn bijzondere waardering uit voor de actieve betrokkenheid van de Tweede Kamerleden. "De behandeling van het wetsvoorstel is een schoolvoorbeeld van intensief en zorgvuldig overleg tussen Kamer en kabinet," aldus de staatssecretaris.

De Kamer debatteerde afgelopen dinsdag en woensdag uitvoerig over de goedkeuringswet voor het nieuwe Europese verdrag. Donderdag stemde een ruime meerderheid van de Tweede Kamerleden vóór goedkeuring van het Verdrag van Lissabon. De volgende stap in de ratificatieprocedure is dat de Eerste Kamer zich over de goedkeuringswet buigt.

Inmiddels hebben 14 van de 27 EU-lidstaten het Verdrag van Lissabon behandeld en goedgekeurd. Als alle lidstaten hun goedkeuring hebben verleend, kan het Verdrag op 1 januari 2009 in werking treden.

Het Verdrag van Lissabon is een volgende stap in de Europese samenwerking. Dit nieuwe verdrag zal de Europese Unie democratischer en slagvaardiger maken, zodat Europa beter is voorbereid op de uitdagingen van vandaag en morgen.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Timmermans' weblog over het Europadebat Externe link