Kansrijk 2008: Anticondensfolie en lancering Enterprise Europe Network

05/06/2008 18:00

SenterNovem

Op KansRijk 2008 is het Enterprise Europe Network gelanceerd. Een nieuw internationaal EU-netwerk dat MKB-ondernemingen ondersteunt bij innovaties en internationaal zakendoen. Wat maakt het Enterprise Europe Network zo speciaal? Het bestaat uit niet minder dan 600 organisaties in 40 landen, die er geheel op gericht zijn ondernemers te ondersteunen. In Nederland wordt het Enterprise Europe Network vertegenwoordigd door SenterNovem, Syntens en de EVD.

Mark Frequin, directeur-generaal van Energie en Telecom van het ministerie van Econimische Zaken maakte vandaag bekend dat het met ingang van donderdag 5 juni makkelijker en goedkoper is om Nederlandse octrooien aan te vragen. Op die dag treedt de gewijzigde Rijksoctrooiwet 1995 officieel in werking. De gewijzigde, verbeterde Rijksoctrooiwet maakt het voor het MKB eenvoudiger en goedkoper om octrooien aan te vragen.

Vandaag is ook het eerste contract voor windenergiesubsidie uitgereikt aan Ecowind, onderdeel van Econcern (Utrecht). door Mark Frequin,. Deze subsidie voor windenergie is een van de onderdelen van de Subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE). Econcern heeft de subsidie ontvangen voor een windpark van drie windmolens met een capaciteit van 6,9 MegaWatt in Heerhugowaard. Tot 2015 is ruim 1,3 miljard euro subsidie uitgetrokken voor SDE.

Veel nieuwe innovaties op KansRijk


- Windowgard heeft op KansRijk 2008 de EIA-publieksprijs gewonnen. Het bedrijf uit Lelystad kreeg de meeste stemmen van de bezoekers tijdens het evenement voor duurzaamheid en innovatie voor zijn anticondensfolie voor vrieskasten. Met dit innovatieve product kan vooral op diepvriesafdelingen in supermarkten flink energie worden bespaard. In deuren van vrieskasten zit doorgaans een verwarmingselement om condensering te voorkomen en zo producten zichtbaar te houden voor het winkelend publiek. Door het anticondensfolie is deze verwarming niet meer nodig. Volgens Windowgard kan de folie 135 euro besparing per deur per jaar opleveren. Gemiddeld bevinden er zich 16 tot 20 vrieskastdeuren in elke supermarkt.


- Koelfabrikant Carrier komt binnenkort met een nieuw klimaatvriendelijk CO2-koel- en warmtesysteem. De warmte die bij de productie van koude vrijkomt, kan worden gebruikt om een gebouw, zoals dat van een supermarkt en omringende gebouwen, te verwarmen.


- In december introduceert de Electric Drive Company de E-Bike Board voor het brede publiek. Een elektrische step, die door zijn lage gewicht - 23 kilo - in de auto kan. De reikwijdte van de E-Bike Board is zestig kilometer en de maximum snelheid bedraagt 25 kilometer per uur. Het voertuig kan 150 kilo materiaal vervoeren en kost 2200 euro.


- Nieuw op KansRijk waren de flitspresentaties. In tien minuten tijd werden bezoekers bijgepraat door vertegenwoordigers van bedrijven en overheden over diverse duurzame onderwerpen, zoals meerjarenafspraken energie-efficientie, warmtepompen bij NS en duurzame kerstpakketten onder het motto: 'duurzaamheid was nog nooit zo lekker.'


- Duurzaam biobrandstoffen produceren kan negatieve gevolgen voor de voedselvoorziening en het klimaat voorkomen. Hoe dat kan, staat in de brochure 'Biomassa een hot issue', een recente uitgave van het Platform Groene Grondstoffen.


- Ponton Medische Productinnovaties ontwikkelt een pincet, waarvan een deel biologisch afbreekbaar is. De volgende stap is een pincet dat bijdraagt aan de gezondheid van patienten. Bijvoorbeeld door hechtdraad te maken dat de geneeskracht bevordert. Door niet alleen een pincet te ontwikkelen, maar te kijken naar de hele medische behandeling, voldoet Ponton aan de Cradle-to-Cradle filosofie. Ponton riep de bezoekers tijdens de presentatie op met ideeën te komen om zo'n hechtdraad te maken. Daaraan werd ruimschoots voldaan.


- Modelabel Dutch Spirit Fashion presenteerde de gerecycelde jeans. Een broek die 99% minder water nodig heeft en bijna 90% minder chemicalien dan gewone spijkerbroeken. Ook het energiegebruik is lager: minder dan de helft. De milieuvriendelijke broek is samengesteld uit de garen van afgedankte jeans. Een mooi voorbeeld van een cradle-to-cradle concept.

Innovatie als sleutel voor duurzame groei

KansRijk 2008 (5 juni in het NBC te Nieuwegein) is hét evenement voor duurzaamheid en innovatie. Dit jaar werd KansRijk georganiseerd door SenterNovem, in nauwe samenwerking met Syntens, de EVD en Octrooicentrum Nederland. Op KansRijk zijn ruim 1.600 MKB'ers, vertegenwoordigers van gemeenten, kennisinstellingen, landelijke overheden en ministeries aanwezig. Mark Frequin onderstreepte het belang van duurzaamheid en innovatie: 'Innovatie is de sleutel tot duurzame groei. Dat biedt kansen voor ondernemers met nieuwe ideeën. Door te vernieuwen, door de introductie van nieuwe energiebronnen en nieuwe technologieën kunnen we economisch blijven groeien. Dat is niet een kwestie van 'gewoon' groener produceren en consumeren, maar het gaat om een radicale omslag in ons denken en handelen. Duurzaam ondernemen doen de ondernemers. De overheid heeft een belangrijke rol om dit te ondersteunen. Onder andere door de inzet van subsidieregelingen zoals Duurzame warmte en SDE'

Dit jaar werd KansRijk georganiseerd door SenterNovem in nauwe samenwerking met Syntens, de EVD en Octrooicentrum Nederland. Op KansRijk zijn ruim 1.600 MKB'ers vertegenwoordigers van gemeenten, kennisinstellingen, landelijke overheden en ministeries aanwezig.

SenterNovem is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken. SenterNovem bundelt kennis en stimuleert duurzame ontwikkelingen op het gebied van innovatie, energie, klimaat en leefomgeving.





http://www.senternovem.nl