Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Cramer boekt vooruitgang in strijd tegen aarde-opwarming

05-06-2008

Minister Cramer heeft veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen de aarde-opwarming tijdens de EU Milieuraad vandaag in Luxemburg. Belangrijkste thema was de vooruitgang van het Klimaat- en Energiepakket. Dit pakket beoogt de broeikasgassen in 2020 substantieel te reduceren; met tenminste 20% en als er een internationaal akkoord wordt bereikt, met 30%.

De Europese Commissie heeft 4 voorstellen gedaan:
1. richtlijnen over emissiehandel;

2. een besluit over de vermindering van de overige broeikasgassen ( landbouw, bebouwde kom, verkeer);

3. een richtlijn over de opvang en opslag van koolstof ( CCS);
4. een richtlijn over hernieuwbare energie, waarin ook opgenomen criteria voor duurzame productie van biomassa.

Deze vier voorstellen hangen uiteraard nauw samen. Een land dat meer hernieuwbare energie gebruikt (b.v. windenergie) heeft minder CO2-uitstoot. De prijzen in de CO2 emissiehandel zullen leiden tot positieve prikkels voor de industrie om minder belastende productieprocessen te omarmen.

In het pakket heeft de Commissie nadrukkelijk rekening gehouden met het vermogen van lidstaten hun broeikasgassen daadwerkelijk te verminderen. Het gaat daarbij om hun economische armslag maar ook om de mogelijkheden van een land efficiënter en schoner te produceren.

Minister Cramer toonde zich tevreden over de discussie. 'We hebben veel vooruitgang geboekt en de lidstaten hebben bevestigd dat ze aan het einde van 2008 tot een politiek akkoord willen komen. Ik vind dit buitengewoon belangrijk. Ik heb in dit dossier altijd het voortouw genomen en ik kan met genoegen constateren dat de andere lidstaten in dezelfde richting denken.'

Lees hier de spreekpunten van de interventie van minister Cramer tijdens de bijeenkomst van de Milieuraad:
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=36262