Voedingcentrum


Nieuw rapport EFSA over nitraat in groenten

De Europese Voedselveiligheidautoriteit EFSA heeft een rapport uitgebracht over nitraat in groente. Conclusie: de voordelen van het eten van nitraatrijke groente wegen op tegen de nadelen.

Het Voedingscentrum raadt aan om twee ons groente per dag te eten. Denk daarbij ook aan de variatie. In Nederland is het nitraatgehalte hoog vergeleken met andere EU-landen. Eet daarom maximaal twee keer per week nitraatrijke groente.

Nederland voldoet niet aan de norm van de EU met betrekking tot nitraat in sla en spinazie. We genieten nu nog een uitzonderingspositie. Nederlandse boeren mogen op de eigen markt tot eind 2008 nog groente verhandelen, die iets meer nitraat bevatten dan op Europees niveau is toegestaan.

Ons advies wordt eind dit jaar opnieuw tegen het licht gehouden. Als Nederlandse groenten aan de Europese norm voldoen, dan vervalt het advies om maximaal twee keer per week nitraatrijke groente te eten.

Een ander advies van het Voedingscentrum is om liever niet nitraatrijke groente te combineren met vis. Hierbij kunnen schadelijke nitrosamines ontstaan. Recent onderzoek van TNO en het RIVM ondersteunt ons advies. Dit onderzoek is nog niet meegenomen in het ESFA-rapport over nitraatrijke groente.

Het belangrijkste advies blijft om dagelijks twee ons groente en twee stuks fruit te eten. Als ook twee keer per week vis, waarvan een keer vette vis.

Zie ook

* Rapport EFSA

* Artikel Voeding.nu (nr. 4, 2008): 'Combineer vis liever met worteltjes, bloemkool of prei' van S. Peters.
* Nitraat