FNV Bondgenoten

Aegon wast handen wederom in onschuld in zaak havenpensioenen

FNV Bondgenoten is het niet eens met de stellingname die Aegon heeft gekozen over het pensioen van havenwerknemers. Vandaag, op de tweede dag van getuigenverhoren in de Optasaffaire heeft Aegon hierover een advertentie geplaatst in de landelijke dagbladen. Het gaat om de vraag van wie honderden miljoenen euro's aan pensioengeld van havenwerkers zijn. Werkgevers en vakbonden in de haven, verenigd in de Stichting BPVH, hebben daarover een geschil met verzekeraar Aegon- zij beheren het pensioengeld- en met Optas, als oude eigenaar van het fonds. Inzet van BPVH is, dat een gespaarde buffer van 768 miljoen euro wordt gebruikt voor indexatie van de pensioenen.

Zo'n 60.000 havenwerkers dreigen de dupe te worden van het feit, dat Aegon deze gespaarde buffer niet wil vrijgeven voor indexatie.

Het geld dat Aegon betaalde voor het havenpensioenfonds, 1,3 miljard, ging naar de Stichting Optas, die er culturele en maatschappelijke doelen mee wil steunen. De havenwerkers zijn woedend dat Aegon zijn handen in onschuld wast.

De feiten


1. Aegon beweert in de advertentie, dat werkgevers en werknemers zelf schuldig zijn aan het verlies van de controle over het havenpensioenfonds. Dat is echter nooit de bedoeling geweest van de afspraken die destijds gemaakt zijn. Er is juist afgesproken dat al het geld voor pensioen bestemd zou blijven. Dat geld zou in overleg met werkgevers en werknemers besteed worden, bijvoorbeeld voor indexatie van pensioenen.

Hierover hebben werkgevers en werknemers al vanaf 2000 onenigheid met voorheen Optas en nu Aegon, omdat zij daar niet aan mee willen werken Dit zegt meer over het gedrag van verzekeraars dan over werkgevers en werknemers. Als Aegon nu vindt dat het destijds fout is gegaan en dat het geld ten onrechte in het eigen vermogen van OPTAS (en nu Aegon) terecht is gekomen, dan zou het wel zo sportief en eerlijk zijn om daar de werknemers en gepensioneerden niet de dupe van te laten blijven. Tot nu toe heeft Aegon nog geen enkele beweging in deze richting gemaakt.

FNV Bondgenoten hoopt, dat bemiddelaar Elco Brinkman Aegon daar wel toe kan bewegen.


2. Aegon was er niet bij toen in 1997 afspraken zijn gemaakt. Het voorlopig getuigenverhoor dat nu aan de gang is, is juist bedoeld om meer duidelijkheid in te scheppen over de afspraken die gemaakt zijn en de bedoelingen die daaraan ten grondslag lagen. Als de getuigenverhoren afgerond zijn, kan de balans worden opgemaakt. Dan kan vastgesteld worden of langs juridische weg het geld terug kan komen bij de werknemers en werkgevers in de havens. FNV Bondgenoten zal daar naar blijven streven met alle rechtmatige middelen die er zijn.


3. Aegon heeft 'maar' een paar honderd miljoen euro betaald voor het beklemd vermogen van in totaal bijna 800 miljoen op de koopdatum. Dat houdt in dat Aegon nog wel degelijk iets te maken heeft met het conflict over de havenpensioenen. Het is alleen redelijk dat ze minder betalen als de rest aan de belanghebbenden wordt uitgekeerd, vinden werknemers en gepensioneerden. Het is immers hun pensioengeld.
---