FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: schoonmakers Center Parcs `schoppen' schoonmaakbaas eruit

Zo'n 100 Duitse en Nederlandse Schoonmakers van Center Parcs in Gennep trappen vrijdag hun eigen `EK' af. Voor de ingang van het park zullen de Nederlandse schoonmakers, in FNV Bondgenotenoranje, en hun Duitse collega's in IG Bauwit, samen demonstreren en zo hard mogelijk op een voetbaldoel schieten.
Zo willen zij Center Parcs laten zien geen vertrouwen meer in het Duitse schoonmaakbedrijf Menke te hebben. Ze vragen Center Parcs om hun werkgever Menke buitenspel te zetten en zo op te komen voor de rechten van de schoonmakers van hun park.

De voetbalactie is het vervolg op de acties die de schoonmakers al vijf maanden geleden begonnen. Zij wachten al maanden op achterstallig loon, ziekengeld, reiskosten en toeslagen. Het ingehouden pensioen is nog altijd niet afgedragen. Duitse schoonmakers krijgen minder loon dan de Nederlanders. Kritische vakbondsleden werden daarnaast in de afgelopen periode geïntimideerd en zelfs ontslagen.

De schoonmakers zijn woedend. "Ons bestaan komt in gevaar door het gedrag van Menke. Ik kan mijn huur niet meer betalen en ik ben daarin niet de enige. Menke gedraagt zich arrogant en lacht om onze klachten. We pikken dit asociale gedrag niet meer. Zo hard als wij op doel schieten, moet Center Parcs Menke `eruit' schoppen" zegt actievoerder Kirsten Plamont. Haar collega Rita de Rooy vult aan: "We hebben in april afspraken gemaakt met Menke en Center Parcs. Ze hebben niet eens een poging gedaan die na te komen. We zijn simpelweg besodemieterd en de problemen zijn vergroot. Nu stoppen onze acties niet meer voordat alle problemen opgelost zijn."

"Dat Center Parcs nog steeds met een bedrijf als Menke samenwerkt is onvoorstelbaar." zegt Ron Meyer, bestuurder bij FNV Bondgenoten. "Met deze actie eisen we dat Center Parcs nu eindelijk aan de kant van de schoonmakers komt staan."

Inmiddels hebben de Duitse vakbond IG Bau, de Internationale vakbond UNI Property Services Global Union en enkele politieke partijen zich solidair verklaard met de schoonmakers. Minister Donner maakte bekend de misstanden op het park te zullen onderzoeken.
---