FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Actiebijeenkomsten voor cao tankstations

Werknemers van tankstations komen volgende week in heel Nederland bij elkaar voor informatie- en actiebijeenkomsten over hun cao. Bij het afsluiten van de cao Metaal en Techniek, waar ook de tankstations onder vallen, weigerde BOVAG de cao ook voor tankstations te ondertekenen.

Jan Berghuis, bestuurder FNV Bondgenoten: "We gaan de werknemers vertellen wat de situatie is en wat hun vooruitzichten zijn als er geen cao komt. Het kan goed zijn dat uit die bijeenkomsten acties voortvloeien."

Terwijl Nederland klaagt over steeds stijgende brandstofprijzen, worden werknemers van de tankstations steeds verder uitgekleed. Berghuis: "Wanneer je het omrekent, verdient een werknemer op een tankstation minder dan 2 cent bruto per liter verkochte brandstof. Bij een benzineprijs die over de 1,60 heen gaat, is dat dus echt een schijntje. De loonsverhoging die wij vragen kost nog geen tiende van een cent per liter. Dat ze denken dat ze daar nog op kunnen bezuinigen, snap ik echt niet."

Pogingen van FNV Bondgenoten om met BOVAG te onderhandelen over een cao voor tankstations liepen in april op niks uit. BOVAG weigerde te praten over meer dan 2 procent loonsverhoging. "BOVAG wil alleen afspraken maken waarmee de arbeidsvoorwaarden van deze werknemers achteruit gaan. Daar begin ik natuurlijk niet aan," aldus Berghuis.
---