Gemeente Gouda


Tijdelijk cameratoezicht bij Jan Ligthartschool (5-6-2008)

De gemeente heeft deze week in Korte Akkeren een camera geplaatst in de buurt van de Jan Ligthartschool. Het is de tweede camera in die wijk. Reden voor de plaatsing is het toenemende aantal klachten van bewoners over overlast daar, vooral de hinderlijke aanwezigheid van jongeren.

Veel bewoners klagen over geluidsoverlast door schreeuwen en over vernielingen aan de school en de voormalige dierenspeciaalzaak. Ook treden jongeren soms intimiderend op en uiten ze bedreigingen. In een brief aan de omwonenden schrijft de gemeente dat deze situatie onacceptabel is. Naast het plaatsen van de camera neemt de gemeente, samen met politie, justitie en andere partners ook andere acties om de overlast te verminderen. Zo krijgen jongerenwerkers en buurtvaders een actievere rol en komt er een tweede wijkagent.

Hoe werkt cameratoezicht?

De camerabeelden worden 24 uur per dag, 7 dagen per week vastgelegd. De beelden worden 16 uur per dag live uitgekeken op de meldkamer stadstoezicht. Dat gebeurt op verschillende tijden, in overleg met de politie. Bij het constateren van bijzonderheden schakelt stadstoezicht de camerabeelden direct naar de meldkamer van de politie. Indien gewenst onderneemt de politie direct actie.

Alle camera's zijn zodanig opgesteld dat de privacy van de omwonenden is gegarandeerd. Wie de beelden bekijkt kan bijvoorbeeld niet in iemands woning kijken doordat bepaalde stukken in beeld zijn afgeblokt.

Nieuwsbrief

Inwoners van Korte Akkeren hebben bijgaande nieuwsbrief ontvangen met meer achtergrondinformatie over het cameratoezicht en de extra maatregelen in de wijk. Hoe lang het cameratoezicht duurt is nog onbekend.